Kako zveni oblast #knjiga

 

Nina Dragičević, v knjigi Kako zveni oblast, na strani 8, zapiše,

"Vse bogate države zdaj zaposlujejo legije funkcionarjev, v katerih osnovna funkcija je, da vzbuja v revnih ljudeh slabo vest zaradi njihove revščine, zapiše, Graber"

 

V mnogih razvitih državah po vsem svetu obstaja paradoks. Čeprav so te države znane po svoji gospodarski moči in visokem življenjskem standardu, se kljub temu srečujejo z izzivi revščine in socialnih neenakosti. Ena od ključnih vlog pri obvladovanju teh izzivov je v rokah državnih funkcionarjev.

 

Filozofija in družbena pravičnost sta že stoletja pomemben vir razprav in premislekov o revščini in socialnih neenakostih. V tem blogu se bom lotili vprašanja revščine v bogatih državah skozi filozofske oči ter razmislil o vlogi državnih funkcionarjev v tej enigmatični enačbi.

  1. Utilitarizem in pravičnost: Ena izmed klasičnih filozofskih teorij pravičnosti je utilitarizem. V skladu s tem pristopom bi morali državni funkcionarji ukrepati tako, da maksimirajo skupno srečo prebivalstva. To pomeni, da bi morali socialni programi in politike usmerjati v zmanjševanje revščine, saj revščina povzroča trpljenje in pomanjkanje sreče.
  2. Kantova etika dolžnosti: Immanuel Kant je poudaril pomembnost univerzalnih moralnih načel. Iz tega filozofskega stališča bi državni funkcionarji morali skrbeti za revne, saj bi to izhajalo iz moralne dolžnosti do sočloveka. Revščina bi se lahko obravnavala kot kršitev človekovih pravic in dostojanstva, kar bi bilo nesprejemljivo.
  3. Teorija pravične porazdelitve: Filozofi, kot je John Rawls, so razvili teorije pravične porazdelitve, ki izhajajo iz zamisli o "pravični zagonetnosti". Po tej filozofiji bi državni funkcionarji morali skrbeti za revne, saj bi bila pravičnost dosežena, če bi socialni in ekonomski sistemi pomagali tistim, ki so najbolj potrebni.
  4. Etična vprašanja o nadzoru: Tudi etična vprašanja so povezana s tem, kako državni funkcionarji ravna z revnimi. Ali je uporaba revščine kot sredstva za nadzor etična? Filozofi bi razpravljali o tem, ali je to moralno sprejemljivo in kako se to ujema s konceptom pravičnosti.

Izziv revščine v bogatih državah odpira filozofska vprašanja o pravičnosti, dolžnosti in moralnosti. Državni funkcionarji se morajo soočiti z moralnimi in etičnimi vprašanji, ko oblikujejo politike in programe za zmanjšanje revščine. Razprava in premisleki na teh področjih so ključnega pomena za doseganje bolj pravičnih in enakih družb, tako da se vsi lahko razvijajo in živijo dostojno življenje.

Filozofija me spodbuja, da razmišljam o temeljnih vprašanjih, ki oblikujejo naše družbe, in mi pomaga razumeti, kako se morajo državni funkcionarji odzvati na vprašanje revščine, da bi ustvarili bolj pravično in sočutno družbo.

 

Viri:

  1. Utilitarizem in pravičnost:
  2. Kantova etika dolžnosti:
  3. Teorija pravične porazdelitve:
  4. Etična vprašanja o nadzoru: