Prebral: The Fabric of the Cosmos


The Fabric of the Cosmos
The Fabric of the Cosmos by Brian Greene

My rating: 0 of 5 stars







Str. 16- v nedogled lahko razčlenjuješ to in analiziraš ono, resnično vprašanje pa je, ali te bodo vsa razmišljanja in analize prepričale, da je življenje vredno živeti. Vse je odvisno od tega. Ostalo so le podrobnosti.

Str. 17- gotovo je resničnost tisto, kar mislimo, da je; resničnost se nam razkrije zaradi izkušenj.

Str. 34- hotel sem, kar je opisal Feynman: vrednotiti življenje in izkusiti vesolje na vseh mogočnih ravneh, ne le tistih, ki so dosegljive našim krhkim človeškim čutom.

Str. 43- po mnenju Henrya Morea, prostor, če bi bil prazen, ne bi obstajal, čeprav je hkrati trdil, da to opažanje nima pomena, kajti tudi kadar je prostor prazen snovnih teles, je napolnjen z duhom, zato nikdar zares prazen.

Str. 44- Newton je povzel različico te zamisli in dopuščal, da je prostor tako kot s snovjo napolnjen tudi z 'duhovno substanco', a je previdno dodal, da takšna duhovna reč "ni ovira za gibanje snovi, ki se premika, kot da ne bi bilo ničesar na njeni poti". Absolutni prostor, je oznanil Newton, je v domeni Boga.

Str. 63- iz že oguljene izjave, da je hitrost svetlobe konstantna, zaključimo, da prostor in čas vsak opazovalec zaznava drugače. Vsak od nas nosi lastno uro, svoj lastni zaslon toka časa. Vsaka ura je točna, a ko se gibljemo relativno drug na drugega, se te ure ne ujemajo.

Str. 113- dejanje merjenja je globoko vpleteno v ustvarjanje realnosti, ki jo meri.

Str. 190- tako je kura, in tudi vsako drugo bitje, kanal, ki prejema nizke entropije in oddaja energijo visoke entropije.



Str. 441- avstrijska raziskovalca Joseph Lesne in Hans Thirring s pomočjo splošne kreativnosti pokazala, da prav kakor masivno telo ukrivlja prostor in čas - podobno kot kegljaška krogla, ki počiva na gumijasti opni - vrteče se telo vleče prostor (in čas) okoli sebe, podobno kot vrteči se kamen, ki ga potopimo v sirup. Pojav se imenuje vrtinčenje prostora oz. povlek prostora (angl. frame dragging) in narekuje, da asteroid, ki prosto pada proti se vrteči se nevtronski zvezdi ali črni luknji, ujame v vrtinec prostora, ki ga zasuče na njegovi poti navzdol.




~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com




View all my reviews