Preskoči na glavno vsebino

Prebral: The Fabric of the Cosmos


The Fabric of the Cosmos
The Fabric of the Cosmos by Brian Greene

My rating: 0 of 5 starsStr. 16- v nedogled lahko razčlenjuješ to in analiziraš ono, resnično vprašanje pa je, ali te bodo vsa razmišljanja in analize prepričale, da je življenje vredno živeti. Vse je odvisno od tega. Ostalo so le podrobnosti.

Str. 17- gotovo je resničnost tisto, kar mislimo, da je; resničnost se nam razkrije zaradi izkušenj.

Str. 34- hotel sem, kar je opisal Feynman: vrednotiti življenje in izkusiti vesolje na vseh mogočnih ravneh, ne le tistih, ki so dosegljive našim krhkim človeškim čutom.

Str. 43- po mnenju Henrya Morea, prostor, če bi bil prazen, ne bi obstajal, čeprav je hkrati trdil, da to opažanje nima pomena, kajti tudi kadar je prostor prazen snovnih teles, je napolnjen z duhom, zato nikdar zares prazen.

Str. 44- Newton je povzel različico te zamisli in dopuščal, da je prostor tako kot s snovjo napolnjen tudi z 'duhovno substanco', a je previdno dodal, da takšna duhovna reč "ni ovira za gibanje snovi, ki se premika, kot da ne bi bilo ničesar na njeni poti". Absolutni prostor, je oznanil Newton, je v domeni Boga.

Str. 63- iz že oguljene izjave, da je hitrost svetlobe konstantna, zaključimo, da prostor in čas vsak opazovalec zaznava drugače. Vsak od nas nosi lastno uro, svoj lastni zaslon toka časa. Vsaka ura je točna, a ko se gibljemo relativno drug na drugega, se te ure ne ujemajo.

Str. 113- dejanje merjenja je globoko vpleteno v ustvarjanje realnosti, ki jo meri.

Str. 190- tako je kura, in tudi vsako drugo bitje, kanal, ki prejema nizke entropije in oddaja energijo visoke entropije.Str. 441- avstrijska raziskovalca Joseph Lesne in Hans Thirring s pomočjo splošne kreativnosti pokazala, da prav kakor masivno telo ukrivlja prostor in čas - podobno kot kegljaška krogla, ki počiva na gumijasti opni - vrteče se telo vleče prostor (in čas) okoli sebe, podobno kot vrteči se kamen, ki ga potopimo v sirup. Pojav se imenuje vrtinčenje prostora oz. povlek prostora (angl. frame dragging) in narekuje, da asteroid, ki prosto pada proti se vrteči se nevtronski zvezdi ali črni luknji, ujame v vrtinec prostora, ki ga zasuče na njegovi poti navzdol.
~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com
View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…