Preskoči na glavno vsebino

Review: Uvod v zgodovino socioloških teorij


Uvod v zgodovino socioloških teorij
Uvod v zgodovino socioloških teorij by Andolšek Stane

My rating: 4 of 5 stars

Str. 12- že Platon (427-347 pr. n. št.) ... opozarjal je tudi na obstoj družbene zavesti, čeprav jo je razumel le kot zbir individualnih. . . . Grški filozof Zenon (okoli 350-260 pr. n. št.) ... sveta ni delil na Režim barbare, ampak so zagovarjali idejo o univerzalnem človeštvu in bratstvu med vsemi ljudmi. Naravno pravo, ki se zavzema za enakost ljudi, pa so postavili za načelo moralnega vedenja.

Str. 16- Claude A. Helvetius (1715-1771), ki je zagovarjal stališče, da se človeška sreča in napredek lahko uresničita predvsem s splošnim prosvetljevanjem in z uveljavitvijo racionalnega šolskega sistema. Splošno izobraževanje naj bi po njegovem prispevalo tudi zmanjšanju družbene neenakosti.

Str. 17- mnogo razmišljujočhi piscev je tedaj /v letih md1500 do 1800/ prihajalo do spoznanj, da družbenih sprememb ne bo mogoče izpeljati, če bodo ostale zgolj na politični ravni.

Str. 22- zanimiv poizkus razlage družbenih procesov po analogiji z Newtonovo mehaniko je razlaga irskega filozofa duhovnika Georga Berkeleya (1685-1753). Obstoj družbe ima po njem osnovo v družbenem nagonu, torej v naravni težnji ljudi, da se zadržujejo, ki je podobna principu gravitacije v fizičnem svetu. Bolj kot so si ljudje podobni, bolj se privlačijo.

Str. 29- čeprav je poudaril razlike med bogatimi in revnimi., pa Saint-Simon rešitev družbenih problemov ni videl v razrednem boju, ampak nasprotno, v sodelovanju med razredi. V državi je videl organizacijo, ki jo uporablja le en del družbe z namenom PODREJANJA drugega dela. ...zavzemal se je za reformo in ne ukinitev države.

Str. 39- država po  Gumplowiczu (1838-1909) ni bila ustvarjena, da bi ščitila pravice državljanov in zagotovila blagostanje; NJENA EDINA VLOGA JE ZAGOTOVITI ZMAGOVITI SKUPINI SUVERENO OBLAST IN JI OMOGOČITI IZKORIŠČANJE PODREJENIH.

Str. 52- največja nevarnost za razpad družbe po Durkheimu (1858-1917) je pojav SOCIALNE ANOMIJE, to je stanje, ko LJUDJE OSTANEJO BREZ OSNOVNIH DRUŽBENIH NORM, po kateri bi se ravnali, in BREZ PRAVE SOCIALNE KONTROLE!

Str. 92- (po  Parsonu 1902-1979)  družba se mora rešiti predpostavk enega samega pogleda na svet, ene same (božje) resnice in ne sme vnaprej dajati prednosti kateremkoli pogledu oz. verovanju.

Str. 143- po Habermasu (1929-) sodobna kriza ne nastopi zaradi ekonomske neučinkovitosti ali zaradi nezmožnosti političnih odločitev, ampak gre za pomanjkanje motivacije oz. za krizo določanja smisla, saj ljudje političnih odločitev ne sprejemajo dovolj kot legitimnih in niso zadosti motivirani za sodelovanje v družbi.

Str. 159- družbeni pojavi so nastali z družbenim delovanjem, ki je zavestno in razumno ter predpostavlja voljo. Podlaga volji pa je mišljenje, ki je usmerjeno določanju sredstev in ciljev.

Str. 198- znanost zajema le del človekove izkušnje, druga "izkustva" se odražajo v filozofiji, religiji, ideologiji, umetnosti, magiji in drugih bolj ali manj racionalnih oblikah premišljevaja, razlag in delovanja, ki so ravno tako del človeške stvarnosti.

Str. 208- družbeni jaz nastane tako, da se njegov jaz oblikuje s posnemanjem drugih ali na podlagi priznanj, ki mu jih dodele drugi. .. Cooley (1864-1929) je postavil oblikovanje lastnega jaza kot "jaza v ogledalu". Glede na predstave o tem, kako si nas zamišljajo in kaj aznar sodijo drugi, si zgradimo občutenje sebe. Potem, ko se "izloči" kot poseben, se naš jaz oblikuje naprej v stalni interakciji z drugimi.~~
Prisrčen pozdrav,

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com

sent @samsung

View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…