Review: Podivjana celina : Evropa po drugi svetovni vojni

Podivjana celina : Evropa po drugi svetovni vojni Podivjana celina : Evropa po drugi svetovni vojni by Keith Lowe
My rating: 4 of 5 stars







Str. 20- nekateri narodi so že povsem vajeni napihovati zločine svojih sosedov, bodisi da bi pozornost odvrnili od lastnih zločinov, bodisi da bi uveljavili lastne nacionalne interese. Politične stranke VSEH BARV rade napihnejo zgrešena dejanja svojih tekmecev in podcenjujejo napake svojih zaveznikov.

Str. 70 ~ pomembno je imeti v mislih, da vojaki, ki so zgrešili grozodejstva, v večini niso bili psihopati, marveč so se v boj podali kakor navadni člani družbe. Po ugotovitvi neke psihološke raziskave so se v večini takšnih posameznikov dejanja, ki so jih morali izvesti, na začetku izredno studila in mnogi še zelo dolgo niso mogli več izvrševati svojih dolžnosti. Ko pa so postajali vse bolj izkušeni, se stud nad tem, da so nekomu morali vzeti življenje, polegel in ga je zamenjajo perverzno veselje, celo evforija, ker so prekršili moralne zapovedi. ……………… Takšni ljudje so zdaj postali člani običajnih skupnosti v Evropi.

Str. 71- Dejstvo, da je Himmler videl svoje esesovce kot "žrtve" lastnih grozodejstev, ne da bi za hip sploh pomisli na ljudi, ki so jih pobili, priča, kako zelo je bil moralni red obrnjen na glavo.

Str. 88- toda kdor je vešč umetnostih gverilskega vojskovanja, sabotaž in nasilja ter je stvari navajen opravljati le naskrivaj, ni nujno tudi najbolj primerna oseba za prevzem demokratičnih oblasti.

Str. 91- in tako je v od vojne razorani morali krajini vzklil še en zločin ~ maščevanje.

Str. 96/97- v nekaterih primerih zgodovinarji omalovažujejo ali pa kratko malo zanikajo že samo dejstvo, da je do maščevanja prišlo; spet v drugih ga napihnejo čez vse možne mere. Izza obeh vidikov se skrivajo politični in čustveni razlogi, ki jih je treba upoštevati, če bi dogajanje končno radi nepristransko razumeli.

Str290 - tisti trenutek, ko priznamo obstoj vzporednih vojn, postavimo pod vprašaj naše celotno pojmovanje, kaj natanko je druga svetovna vojna BILA. Če je bila mednarodna vojna proti Nemčiji samo del konflikta, potem se zdi smiselno sklepati, da nemški poraz še ni nujno pomenil konca spopadov. Samo zato, ker se je glavna vojna končala, to še ni pomenilo, da so se končale tudi različne postranske vojne. Daleč od tega - včasih so se ljudje, ko so ostali BREZ ZUNANJEGA SOVRAŽNIKA, KRATKO MALO ŠE BOLJ OSREDOTOČILI NA POBIJANJE DRUG DRUGEGA. …… Idealiste, ki so resnično upali, da bo "svobodnim ljudstvom" dovoljeno "odločati o lastni usodi na sebi lasten način", je čakalo bridko razočaranje.

View all my reviews