Velika laž


Delo, sobotna priloga, dne, 28.02.2009, str.: 23

Vpr.:Od kod podoba o neandertalcu kot primitivcu in robustnežu oziroma, kot je mogoče prebrati na eni od spletnih strani, o »obliki človečnjaka, majhnega in čokate postave, z veliko glavo in brez pravega čela, z velikimi zobmi in obrvmi, ki so navzven štrlele kot venci, ki je bil brez domišljije, tehničnih spretnosti in sposobnosti inovativnega razmišljanja«?

Odg.: Stereotipna podoba o neandertalcu je velika laž in mi smo še vedno žrtve te laži, ki je med drugim pripeljala do Hitlerja in koncentracijskih taborišč. Ostanke prvega neandertalca so našli leta 1856 v Belgiji, ime pa je dobil po najdbi leta 1863 v nemški dolini Neandertal, ki se imenuje po njenem odkritelju, duhovniku Neandru. Podobo sveta je v 19. stoletju kljub razsvetljenstvu še vedno določala krščanska cerkev, hkrati je bilo to obdobje strahovite ekspanzije zahodnoevropskih imperijev, ki so zavzemali Afriko, Indijo, pred tem že Južno Ameriko, bitke med monarhičnimi državami pa so kasneje privedle do prve svetovne vojne, ko sta tudi Italija in Nemčija hoteli dobiti svoj kos kolonialne pogače. Kljub deklaraciji o človekovih pravicah, ki jo je sprejela Francija in so jo nato v ustavo vključile ZDA in mnoge druge države, so v Evropi 19. stoletja v Angliji, Španiji in bojda tudi v Franciji živele povsem brezpravne osebe – sužnji. Brutalno nasilje in osvajanje sveta je Evropa seveda morala utemeljiti, in ko je Mussolini govoril za primorske Slovence, da so barbari, ki jih je treba civilizirati, je samo ponavljal evropsko teorijo o civiliziranju divjakov po svetu. In ker kolonializirana ljudstva niso bili belci, ampak so bili drugačni, večinoma temnejše polti, so iznašli teorijo ras, po kateri je bila bela rasa najbolj razvita. Teorija razvoja v antropološko političnem smislu je tako upravičevala vsa kolonialna osvajanja, brutalno nasilje in pomore ter predvsem kovanje dobička. Pogosto pozabljamo, da Evropa od 15. stoletja do danes temelji na strahovitem izkoriščanju tretjega sveta.



Mislim, da ni potreben noben komentar, saj smo se ljudje pokazali kot živali. Čeprav mislim, da nobena žival ni naredila drugi živali to, kar smo si med seboj storili. Smešno, kaj ne? Kaj vse smo sposobni ljudje. Bolj se izobražujemo in bolj se šolamo, lažje in več bi imeli ter zaradi tega cilja bi bili pripravljeni marsikaj storiti. Zadnjič sem gledal dokumentarec o Pakistanu, kjer je lepo razvidno, da intelektualni krog, da ne rečem šolan sloj ljudi, se ne pusti kar tako prepričati v razne "bučke" in vlada. Vendar da bi vladal potrebuješ maso; in ta masa se pojavi v neizobraženem sloju, ki ga je v Pakistanu ogromno. Oni pa še vedno se borijo in kregajo, da bi višji lahko živeli kot grofje. A smo mi ljudje res tako primitivni oz. potrebni vodenja za nos?? A ne znamo razmišljati s svojo pametjo?? Kaj je res to en velik grad Alamut?? Življenje je lahko sila enostavno, samo če hočemo, kaj ne?