Nekoč smo bili, kaj ne?


Našel nekje knjigo[1] - Danes, ko postajam pionir, pionirka[2] - in pri listanju, sem zasledil spodnji odlomek, kateri mi je dal misliti. Zanimivo je bilo brskati po zgodovini, čeprav sam sem bil pionir, se tega ne spomnim.

Danes, ko postajam pionir, pionirka
Grega je zavzdihnil: "seveda, v tistih časih si se izkazal, takrat si bil lahko dober in hraber pionir. A s čim naj se pionirji izkažejo danes?"   
"Bodi srečen, da živiš v miru in svobodi," ga  je zavrnil dedek. "Med vojno je bilo hudo, nihče si ne želi, da bi se tisti časi še kdaj vrnili. Sploh pa si lahko tudi danes dober pionir. Če se boš pridno, če boš pomagal starejšim, če boš zvest in iskren tovariš, ki izpolnjuje dano besedo, če boš ljubil našo domovino in bratske narode...."     
"Kaj je to - bratski narod?" se je pozanimal Gregec.  
"To so na primer Andrija in njegovi starši. Saj veš, pri njih stanujeta, ko greste poleti na morje."            
"Andrijo imam rad," je rekel Grega, "z njim se zmerom lepo igrava."   "Tudi sošolko Gordano moraš imeti rad. S sošolci ji morate pomagati, če česa ne razume, namesto da se norčujete iz nje, ker še ne zna govoriti po naše. Če ji boste pomagali in jo imeli radi, bo vedela, da je naša in ji bo lepo. Tudi ona je naš bratski narod in vsi imamo skupno domovino. In če se bomo imeli radi in če bomo držali skupaj, nam nobeden sovražnik ne bo mogel do živega. In naše življenje bo lepše in srečnejše. Sicer pa - povej Gregec, ali sploh veš, kaj je to - domovina?"   
"Jasno, da vem," se je izprsil Gregec. "Domovina, to je naš dom, to sta ti in babica, to sta mama iz očka, pa moj prijatelj Rok in sestrična Jasna, to je naša šola in naše mesto, gozd in travnik, gore in reke, to je naše morje, to so naše vasi, to jo Slovenija ter pet bratskih republik in dve pokrajini, to je Jugoslavija 
[3]."

Viri:
  1. https://www.facebook.com/notes/titovi-pionirji/danes-ko-postajam-pionir/178422223276,
  2. http://blog.gruber.si/2007/11/29/danes-ko-postajam-pionir/,
  3. http://www.brezcenzure.si/articles/details/422,
  4. http://sl.wikipedia.org/wiki/Jana_Mil%C4%8Dinski,
  5. http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=cobib&rid=2025218,


[1] Več o knjigi si lahko preberete na spletnem naslovu http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=cobib&rid=2025218.

[2] Danes, ko postajam pionir, pionirka - Jana Milčinski. O avtorici si lahko več preberete na spletnem naslovu http://sl.wikipedia.org/wiki/Jana_Mil%C4%8Dinski.


[3]