Prebral: moj otrok po moje

Str. 25- da se otresemo vseh morebitnih negativnih predstav o sebi in otroku, da boste kluba morebitnemu trenutnemu vedenju razmišljali vzpodbudno in imeli pozitivno mnenje o vajinem odnosu.

Str. 27- vas odziv na otrokovo vedenje se imenuje podkrepitev; to pomeni, da s tem, ko nezaželenemu vedenju posvečate velikansko pozornost, dosegate samo to, da se bo bolj verjetno ponovilo, saj ste otroku pokazali, da je to najučinkovitejši način, da pritegne vašo pozornost.

Str. 48- vaš malček se vede kot malček, ker tudi je malček. Njegovo vedenjed se vam zdi problematično zato (pa ne zamerite, če bom direktna), ker ste zgrešili eno ali več stvari.

Str. 50-51- če se strah kopiči in se izzivi starševstva postopoma večajo, da jim nismo kos, prestopimo v način "boja ali bega" in bodisi kričimo na otroka ali pa se mu odmaknemo. Če svoj strah projiciramo nanj, se bo zaradi tega počutil ogroženega ali napetega. Ker bo frustriran, napet ali prestrašen, se bo tako kot mi odzval z "bojem ali begom". Tako dobite agresivnega otroka ali takega, ki se hitro ujezi ali raztogoti (odziv boja).

Str. 60- otroci so pogosto pravi mali barometer in pomembno je vedeti, da njihovo vedenje včasih odsev hujših težav v družini.

Str. 106- ne pozabite, da učenje traja nekaj časa in da boste pri tem, ko slušate otroka priučiti kateregakoli novega vedenja, velikokrat opazili, da se bo najprej vedel slabše, šele potem se bo vedenje opazno izboljšalo. Zapomnite si to in ne vrzite puške v koruzo.

Str. 143- vas bom prosila, da se prav iskreno zazrete vase in premislite o tem, kako vaše čustveno in psihološko stanje vpliva na vzgojo otroka.

Str. 144- da bi zaupali v svojo vzgojo zdaj in dolgoročno, morate biti dovolj pogumni, da se zazrete vase in se vprašate, kako vaša čustva in duševnost vplivajo na otroka in njegovo vedenje.

Str. 150- bodite pripravljeni, da se poglobite onkraj otrokovega vedenja, in razmislite, kaj vam kaže, da bi se utegnilo dogajati drugje v napetih in čustvenih odnosih znotraj ožje ali širše družine.

Str. 156- življenje ni to, da skušamo vse narediti pravilno in živimo brez težav v brezhibnih, brezmadežnih razmerah. Vsi smo produkt svoje preteklosti - je učenje iz nje, učenje, kako živeti z njo in kako se oddaljiti od nje, in nič ne zahteva tega od nas bolje, kot to, da imamo otroke.
~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com

Sent @nokia