Preskoči na glavno vsebino

Review: Pot v hlapčevstvo


Pot v hlapčevstvo
Pot v hlapčevstvo by Friedrich Hayek

My rating: 5 of 5 stars

Str. 18- ali ni tragično, da lahko naša zavestna prizadevanja, da bi oblikovali svojo prihodnost v skladu z najvišjimi ideali, pripeljejo do nečesa, kar je v popolnem nasprotju s tistim, za kar se borimo?

Str. 55- "Neizogibnost planiranja. Mi smo to ugotovili prvi: višje ko so oblike civilizacije, večje morajo biti omejitve." ~ B. Mussolini

Str. 61- sistem konkurence omogoča tudi delovanje cenovnega sistema. Podjetnikom omogoča, da svojo aktivnost usklajujejo z aktivnostmi drugih na podlagi gibanja relativno majhnega števila cen.

Str. 67- PLANIRANJE IN DEMOKRACIJA
Državnik, ki bi poskušal določati, kako naj privatniki upravljajo s svojim kapitalom, bi se ne le povsem po nepotrebnem obremenjevali, pač pa bi s tem tudi prevzemal oblast, ki je ni varno zaupati niti kakemu svetu ali senatu in ki je najbolj nevarna prav v rokah človeka, ki je dovolj nor in predrzen, da bi si jo upal izvajati. ~ Adam Smith

Str.  70- To, čemur pravimo "družbeni cilji", so dejansko le ujemajoči se cilji mnogih posameznikov - ali cilji, za katerih uresničevanje so se posamezniki pripravljeni potruditi zato, ker v zameno pričakujejo, da se jim bodo uresničile njihove želje.

Str. 80/81- zato modno govorjenje o demokraciji kot glavni vrednoti ni povsem neodvisno. Prav to je v veliki meri vzrok za zavajajoče in neutemeljeno prepričanje, da oblast ne more postati samovoljna vse dotlej, dokler temelji na jasno izraženi volji večine. Še več, prav zaradi te vere v voljo večine se ne zavedamo nevarnosti, ki nam grozi. Za prepričanje, da oblast ne more postati samovoljna, dokler jo nadzorujemo z demokratičnimi postopki, ni nobenega pravega dokaza. Hkrati ta izjava predvideva nasprotje, ki je prav tako lažno; samovolje oblasti namreč ni mogoče preprečiti zaradi tistega, na čemer oblast temelji, ampak zato, ker jo je mogoče omejiti. Drugače povedano, z demokratičnimi nadzorom je možno preprečiti, da bi oblast postala samovoljna, toda tega ni mogoče doseči zgolj s tem, da demokratični nadzor obstaja. Če se demokracija odloči za usmeritev, ki nujno predpostavlja izvajanje oblasti, ki ni omejeno z natančnimi zakoni, postane oblast nujno samovoljna.

Str. 167- Ljudje bodo sprejeli neke vrednote takrat, ko jih bomo prepričali, da so to njihove lastne vrednote oz. vrednote najboljših med njimi - le da jih prej niso dobro razumeli.

Str. 169- večini ljudje ni pretirano težko odvzeti njihove zmožnosti, da razmišljajo neodvisno. TODA UTIŠATI JE TREBA TUDI TISTO MANJŠINO, KI V VSEH RAZMERAH OHRANJA NAGNJENOST H KRITIKI.

Str.  173- trdijo, da v naši družbi ni prave svobode mišljenja, ker mnenja in okuse množic s PROPAGANDO, z REKLAMAMI in SVOJIM ZGLEDOM OBLIKUJE predvsem VIŠJI RAZRED.

Str. 241- nobenega smisla nima civilizacije graditi povsem na novo.... sistem, ki je prevelik in prezaplete, da bi ga razumel vsak posameznik, namreč ne more biti demokratičen.View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…