Review: Le cose dell'amore

Le cose dell'amore Le cose dell'amore by Umberto Galimberti
My rating: 4 of 5 stars










Str. 15- Zato pravimo, da ljubezen ni nekaj spokojnega, ni rahločutnost, zaupanje, udobje. Ljubezen ni medsebojno razumevanje, strinjanje, prijaznost, spoštovanje, strast, ki seže globoko v dušo ali omadežuje telesa. Ljubezen tudi niso tišina, vprašanja, odgovori, zaobljubljanje večne zvestobe, razhajanja nekoč skupnih namenov, prelomljene obljube in neizpolnjeni obeti, brodolom sanj ob prebujenju. Ljubezen je poseganje v integriteto posameznikov, DOTIKANJE ČLOVEKOVIH SKRAJNIH MEJA.

Str. 59- Vsi smo, nekateri bolj, drugi manj, izkusili dejstvo, da se ljubezen hrani z novostjo, skrivnostmi in nevarnostmi, njeni sovražniki pa so čas, vsakdanjost in domačnost. Rodi se iz idealizacije ljubljene osebe; vanjo se zaljubimo, ker očara našo domišljijo, potem pa čas, ki igra v prid resničnosti, prinese streznitev in usmeri ljubezen v čustvo brez strasti ali v grenkobo razočaranja.

Str. 62- Zato povejmo, da ljubezenske strasti v domači hiši ne utrnejo vsakdanjost, domačnost in navada, temveč mi izrabimo vsakdanjost, domačnost in navado, da doma utrnemo ljubezensko strast, ker hočemo braniti svoje gnezdo pred rušilnim tveganjem, povezanim s pustolovščino; ta nam namreč utegne odvzeti varnost in sprejemanje s strani tistega, ki ga v nasprotju s pustolovščino brezpogojno potrebujemo.

View all my reviews