Review: Rdeča knjiga : liber novus

Rdeča knjiga : liber novus Rdeča knjiga : liber novus by C.G. Jung
My rating: 0 of 5 stars



View all my reviews




Knjiga, z naslovom rdeče knjiga autorja Carl Gustav Junga, na strani 133 pod opombe, piše

 

"Blais Pascal, reče Srce ima svoje razloge, ki jih razum ne razume. Učenost sama ni dovolj, obstaja vedenje srca, ki poda globje razloge."

 

Carl Gustav Jung je bil švicarski psihiater in avtor, ki je znan po svojih prispevkih k psihologiji in analitični psihologiji. Njegova knjiga "Rdeča knjiga" je zbirka njegovih osebnih zapiskov, risb in sanj, ki jo je ustvaril med svojim notranjim raziskovanjem. Izjavo Blaisea Pascala, ki jo navaja na strani 133, je Jung vključil, da poudari pomen razumevanja in sledenja notranjemu znanju in modrosti srca.

 

Jung je verjel v obstoj nezavednih globin uma, kjer so shranjeni arhetipi, simboli in intuitivna modrost. V njegovem pogledu ni dovolj le znanje, ki ga ponuja razum, temveč je treba prisluhniti tudi "vedenju srca". To pomeni, da obstaja globlje razumevanje, ki presega racionalno in intelektualno znanje, in ga je mogoče doseči le s poglobljenim samoraziskovanjem in poslušanjem notranjih glasov in intuicije.

 

Ta misel je torej povezana z raziskovanjem lastnega nezavednega uma, s poudarkom na globljem razumevanju sebe in človeške narave ter kako to razumevanje vpliva na posameznikovo življenje, duhovno rast in odnose z drugimi. Jungov pristop poudarja pomembnost združevanja racionalnega razuma in intuicije ter prepoznavanje, da obstaja več dimenzij razumevanja človeškega bitja.