Prebujanje iz avtomatizacije: Kompleksni ples med nami in umetno inteligenco

"When the AI is very good, humans have no reason to work hard and pay attention. They let the AI take over, instead of using it as a tool. He called this “falling asleep at the wheel”, and it can hurt human learning, skill development, and productivity."

"The authoritativeness of AI can be deceptive if you don’t know where the frontier lies."

"People really can go on autopilot when using AI, falling asleep at the wheel, and failing to notice AI mistakes."

Ko je umetna inteligenca zelo dobra, ljudje nimajo razloga, da bi trdo delali in bili pozorni. Namesto tega dovolijo umetni inteligenci, da prevzame nadzor, namesto da bi jo uporabljali kot orodje. To je imenoval 'zaspati za volanom', in to lahko škoduje človeškemu učenju, razvoju veščin in produktivnosti.

Avtoritativnost umetne inteligence lahko zavaja, če ne poznamo njenih omejitev.

Ljudje resnično lahko preidejo v način avtopilota pri uporabi umetne inteligence, zaspijo za volanom in ne opazijo napak umetne inteligence.


Povezava med člankom "Centaurs and Cyborgs on the Jagged" (Centavri in Ciborgi na Ostrini) ter navedenimi citati izpostavlja kompleksno razmerje med človekom in umetno inteligenco. Prvi citat, ki se nanaša na to, kako ljudje prenehajo trdo delati in biti pozorni, ko je AI izjemno zmogljiv, je opozorilo pred nevarnostjo, ki jo prinaša prevelika zanesljivost tehnologije. Ko se zanašamo na AI, da opravi naloge, ki bi jih sicer morali opraviti sami, obstaja tveganje, da postanemo preveč pasivni in izgubimo sposobnost učenja in razvijanja svojih veščin.

 

Izraz "zaspati za volanom" odseva dejstvo, da se lahko ljudje preveč zanesemo na tehnološke rešitve in pozabimo, da je ključno, da ostanemo vpleteni in angažirani v procesu. To pa vodi do drugega citata, ki nas opominja, da je avtoritativnost AI lahko zavajajoča, če ne razumemo njenih omejitev.

 

Ko se prepustimo ideji, da je AI nepogrešljiva in brez napak, lahko postanemo ranljivi za njenimi pomanjkljivostmi. Ljudje lahko dejansko preidejo na avtopilota pri uporabi AI in spregledajo morebitne napake ali napačne odločitve, kar lahko ima resne posledice v različnih področjih, vključno z zdravstvom, prometom in varnostjo.

 

Celotna povezava med tema citatoma in člankom je jasna: premislek o tem, kako uporabljamo AI, je ključnega pomena. Namesto da dovolimo, da nas tehnologija popolnoma nadomesti, moramo ostati budni, aktivno sodelovati in razumeti, kako AI deluje ter se zavedati njenih omejitev. Le tako lahko izkoristimo prednosti tehnologije, ne da bi pri tem ogrozili svoj lasten razvoj in produktivnost.