Kje so naše meje?

Na hrbtni strani knjige, katere fotografija prikazuje misel Sabine Mulej (Mulej, Vesolje življenja, Šentjur: samozaložba, 2022) najdemo naslednji citat:




Misel se dotika vprašanja omejitev, ki si jih ljudje postavljamo v življenju. Mulejeva s to izjavo izpostavlja, da prave omejitve ne izvirajo iz zunanjih dejavnikov – ne iz naravnih ovir, kot so planeti ali geografske značilnosti, temveč iz našega lastnega uma in percepcije. Meje, ki si jih postavljamo sami, pogosto oblikujejo naš pogled na svet in na druge ljudi, kar pa lahko omeji naš osebni razvoj.

V filozofskem smislu ta misel odmeva ideje številnih velikih mislecev. Na primer, znani nemški filozof Friedrich Nietzsche je govoril o tem, da človekov um oblikuje njegovo usodo in da mora posameznik preseči omejitve, ki si jih postavlja sam. V svojem delu Tako je govoril Zaratustra poudarja, da posameznik mora "preseči samega sebe," kar pomeni preseči notranje omejitve in s tem pridobiti večjo svobodo v življenju.

Tudi Viktor Frankl, avstrijski nevrolog, psihiater in preživelec holokavsta, v svoji knjigi Človekovo iskanje smisla poudarja, da ima človek vedno svobodo, kako se odzvati na situacijo, ne glede na zunanje omejitve. Njegova ideja o "zadnji človekovi svobodi" – sposobnosti izbrati svoj odnos do okoliščin – poudarja, da se meje pogosto začnejo v naši percepciji, ne v fizičnem svetu.

Mulejeva misel nas spodbuja, da preučimo, kje v svojem življenju sami ustvarjamo ovire in kako lahko razširimo svojo percepcijo ter tako osvobodimo svoj um. Razumevanje, da so največje meje tiste, ki si jih postavljamo sami, je ključno za naš osebni napredek. Kot je tudi Henry Ford nekoč dejal: "Ali mislite, da zmorete, ali mislite, da ne zmorete – v obeh primerih imate prav." To nakazuje moč misli in kako pomembno je preseči svoje notranje ovire, če želimo doseči napredek in rast v življenju.

Ko razmišljamo o teh filozofskih temah, se lahko vprašamo: Kje v svojem življenju postavljamo omejitve, ki v resnici sploh niso resnične? Kako bi izgledalo naše življenje, če bi te omejitve premagali?