Koliko je danes pomembna izobrazba????

Kaj je to izobrazba? Ali je precenjena? So šolani in zelo šolani ljudje res več vredni kot drugi navadni smrtniki?

Kaj je bolj pomembno, ideja ali šola in s tem omejenost? Sem mnenja, da tisti, ki niso toliko šolani, tudi nimajo toliko omejitev. O tem si lahko preberete več v vseh knjigah uspešnih podjetnikov. Kako je s tem pri nam?

Pri nam častijo doktore znanosti kot bogove, a več kot akademskega znanja nimajo. Kje je strokovnost? O tem si lahko več preberete v knjigi Mihe Pavlin z naslovom 'Nismo rojeni le zase'.

Res je, da ti formalna izobrazba razširi obzorja, vendar tista življenjska šola je šola, ki šteje. Izkušnje, znanje in sposobnost narediti nekaj iz praktično nič, šteje. Ne pa vse diplome.

Zakaj to pišem? Ker moj sokrajan in prijatelj, po katerem se zgledujem, je večkrat v življenju trčil v zid. Ali je odnehal? Seveda, da ne. In ko je večkrat uspel, se še vedno naprej trudi, da uspe.

Kaj je to uspeh? To relativna stvar vsakega posameznika, vendar toliko preprek, kot jih je Bogdan imel v svoji športni in politični karieri, jih ni imelo mnogo. Iz nič je ustvaril zvezde tenisa lokalnega, državnega in evropskega kova.

In ko mu to lokalna skupnost celo prizna, mu javnost[1] z novinarji na čelu, ki so zelo šolani, spodnašajo trdne temelje. Temelje, ki jih je gradil leta in leta. Če bi bil res tako nesposoben ali nestrokoven, kot mu javnost očita, bi tudi sam tulil v isti rog s plačano intelektualno elito, ki jim je cilj resnica in ne populizem ter osebno dobro. Vendar ni tako. Možakar je Steve Jobs za slovenske razmere. Podjetniški duh ujet v naši ljubi Sloveniji. Tako kot Steve, se tudi Bogdan sooča z omejenimi pogledi in razmišljanji, vendar kdor ga pozna, se lahko ogromno nauči od njega. Šola ni pogoj za uspeh. Je mogoče dobrodošla, vendar ni pogoj. In še preden rečete, to ni Amerika, vam moram sporočiti, da smo prav zaradi takšnega omejenega razmišljanja tudi tam kjer smo. Vse je bolj pomembno kot napredek, razvoj in boljši jutri, kaj ne?

Potrebno bo mnogo, da spodnese trdne temelje, ki jih je naš sokrajan gradil leta in leta. Mnogo več, kot vsi to mislijo. Njegov moto je: "Ni nemogočih poti!"

Kaj vam nisem rekel, da se lahko ogromno naučiti od njega. Jaz se bom, pa vi?

[1] gre se namreč za dva članka, ki sem jih našel na internetu. Zaradi poročanja novinarja in vseh pripomb spodaj pod člankom, sem se odločil, da komentiram, Čeprav načeloma ne komentiram takšnih zadev. Članka lahko najete na spletnem naslovu Prvi in http://www.finance.si/355695/Podjetje-TNP-bosta-nadzorovala-tudi-poklicni-voznik-in-u%C4%8Ditelj-tenisa.