Preskoči na glavno vsebino

Review: Gung Ho!


Gung Ho!
Gung Ho! by Kenneth H. Blanchard

My rating: 5 of 5 starsprvič sem jo prebral 11 aprila 2010. Knjiga je polna navdiha in koncepta unboss, ki ga je letos predstavil g. Lars Kolind. Meni se zdi to fascinantna ideja, ki se je izkazala v praksi, saj sem to preizkusil na lastni koži, odličen način vodenja. Če te naučijo in ti potem zaupajo ter te kot sodelavca in člana spoštujejo, pripravljen dati 110% od sebe ter nikoli ne 'moraš' iti v službo, ampak hočeš delati, je čisto drugačen način dela.

Nekaj zanimivih citatov:

Gung Ho!

Str. 74- (pot Bobra) Nič ni slabšega (za Gung Ho) kot ozko gledanje in togost vodstva, ki delavcem jemlje samozavest, ker vodilni vztrajajo, naj delavci delajo po njihovo (pomembno je razumeti, da bobri (samozavestni delavci) ravnajo tako zato, ker sami hočejo, in ne zato, ker jim je nekdo ukazal. Kar pomeni, da morajo člani skupine sami nadzirati svojo pot do izpolnitve cilja).

Str. 75- delo generalnega direktorja je enako delo katerega koli resničnega vodje. Ljudem moraš pojasniti, zakaj je njihovo delo VREDNO. Odločiti se moraš, kam boš podjetje popeljal. Zagotoviti moraš, da bodo delavci cilje sprejeli za svoje. Pomagati jim moraš oblikovati vrednote. Zagotoviti si moraš podporo tako znotraj kot zunaj podjetja. Pozoren moraš biti na PRIHODNOST in se znati prilagoditi, kadar nastopi čas sprememb. Ko postaviš temeljne cilje in oblikuješ vrednote, določiš igralno polje in pravila igre. Določiš, kdo igra na kateri poziciji. Potem pa se moraš z igrišča UMAKNITI in igralcem pustiti, da vodijo žogo.

Str. 104- kar pomeni, da so nekateri ljudje vse življenje prepričani, da ne morejo postati ali dobiti več.

Str. 106- vredni, ustvarjalni in cenjeni so tisti ljudje, ki so opravili preizkušnjo.

Str. 108- vodje so morali izpustiti vzvode moči, za katero so se vso kariero trudili, da bi jo dobili. Petnajst ali več let so se trudili, da bi imeli takšno moč, sedaj pa se jim pravila: izpustite jo! ...
Najprej je treba verjeti, da sta vodenje in upravljanje možna tudi brez povodcev moči.

Str. 117- ko ljudje odkrijejo moč Daru Gosi, jih nič ne more zaustaviti. Ti nauki so morda res preprosti, vendar je potreben čas, da sedejo.

Str. 118- ni dovolj, če le direktor spodbuja svoje zaposlene. Tudi zaposleni se morajo spodbujati med seboj.

Str. 120- ljudi lahko nagradiš na dva občina in oba sta pomembna: denar in čestitke. Navdušenje je zmnožek poslanstva, denarja in čestitk.
...
Vedno se kaj najde za čestitati. Le potruditi se moraš in dobre stvari poiskati. To pa je težko storiti, kadar si ves čas kariere vodstvenega delavca osredotočen na iskanje napak pri ljudeh.

Str. 136- govorili smo resnico. Gradili na pozitivni samopodobi in samozavesti. Nagradili ljudi, ki so delili informacije in pošteno delali. Postavljali cilje, za dosego katerih smo se morali malce bolj potruditi, kot je bilo v navadi dotlej. Živeli po svojih vrednotah. Pa veliko vaje je bilo potrebno. Ne je glede stvari, povezane z delom in tovarno. UM, KI SE UČI IN RASTE, JE ODPRT UM, IN TAKŠNE UME SMO POTREBOVALI.
View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…