Review: Gung Ho!


Gung Ho!
Gung Ho! by Kenneth H. Blanchard

My rating: 5 of 5 stars



prvič sem jo prebral 11 aprila 2010. Knjiga je polna navdiha in koncepta unboss, ki ga je letos predstavil g. Lars Kolind. Meni se zdi to fascinantna ideja, ki se je izkazala v praksi, saj sem to preizkusil na lastni koži, odličen način vodenja. Če te naučijo in ti potem zaupajo ter te kot sodelavca in člana spoštujejo, pripravljen dati 110% od sebe ter nikoli ne 'moraš' iti v službo, ampak hočeš delati, je čisto drugačen način dela.

Nekaj zanimivih citatov:

Gung Ho!

Str. 74- (pot Bobra) Nič ni slabšega (za Gung Ho) kot ozko gledanje in togost vodstva, ki delavcem jemlje samozavest, ker vodilni vztrajajo, naj delavci delajo po njihovo (pomembno je razumeti, da bobri (samozavestni delavci) ravnajo tako zato, ker sami hočejo, in ne zato, ker jim je nekdo ukazal. Kar pomeni, da morajo člani skupine sami nadzirati svojo pot do izpolnitve cilja).

Str. 75- delo generalnega direktorja je enako delo katerega koli resničnega vodje. Ljudem moraš pojasniti, zakaj je njihovo delo VREDNO. Odločiti se moraš, kam boš podjetje popeljal. Zagotoviti moraš, da bodo delavci cilje sprejeli za svoje. Pomagati jim moraš oblikovati vrednote. Zagotoviti si moraš podporo tako znotraj kot zunaj podjetja. Pozoren moraš biti na PRIHODNOST in se znati prilagoditi, kadar nastopi čas sprememb. Ko postaviš temeljne cilje in oblikuješ vrednote, določiš igralno polje in pravila igre. Določiš, kdo igra na kateri poziciji. Potem pa se moraš z igrišča UMAKNITI in igralcem pustiti, da vodijo žogo.

Str. 104- kar pomeni, da so nekateri ljudje vse življenje prepričani, da ne morejo postati ali dobiti več.

Str. 106- vredni, ustvarjalni in cenjeni so tisti ljudje, ki so opravili preizkušnjo.

Str. 108- vodje so morali izpustiti vzvode moči, za katero so se vso kariero trudili, da bi jo dobili. Petnajst ali več let so se trudili, da bi imeli takšno moč, sedaj pa se jim pravila: izpustite jo! ...
Najprej je treba verjeti, da sta vodenje in upravljanje možna tudi brez povodcev moči.

Str. 117- ko ljudje odkrijejo moč Daru Gosi, jih nič ne more zaustaviti. Ti nauki so morda res preprosti, vendar je potreben čas, da sedejo.

Str. 118- ni dovolj, če le direktor spodbuja svoje zaposlene. Tudi zaposleni se morajo spodbujati med seboj.

Str. 120- ljudi lahko nagradiš na dva občina in oba sta pomembna: denar in čestitke. Navdušenje je zmnožek poslanstva, denarja in čestitk.
...
Vedno se kaj najde za čestitati. Le potruditi se moraš in dobre stvari poiskati. To pa je težko storiti, kadar si ves čas kariere vodstvenega delavca osredotočen na iskanje napak pri ljudeh.

Str. 136- govorili smo resnico. Gradili na pozitivni samopodobi in samozavesti. Nagradili ljudi, ki so delili informacije in pošteno delali. Postavljali cilje, za dosego katerih smo se morali malce bolj potruditi, kot je bilo v navadi dotlej. Živeli po svojih vrednotah. Pa veliko vaje je bilo potrebno. Ne je glede stvari, povezane z delom in tovarno. UM, KI SE UČI IN RASTE, JE ODPRT UM, IN TAKŠNE UME SMO POTREBOVALI.




View all my reviews