Preskoči na glavno vsebino

Review: Potopljeni in rešeni

Potopljeni in rešeni Potopljeni in rešeni by Primo Levi
My rating: 5 of 5 stars
Str. 51- Moč je kot droga. Kdor ni poskusil ene in druge, ne pozna potrebe po njiju. Toda po iniciaciji, ki je lahko naključna, postane človek odvisen in potrebuje vedno večje odmerke, hkrati pa začne zavračati realnost in se  vrne k infantilnim sanjam o vsemogočnisti.

Str. 53- Podobno kot Rumkowskega tudi nas zaslepljujeta moč in prestiž, da pozabljamo na svojo bistveno krhkost. Hote ali nehote sodelujejo z oblastjo, pri tem pa pozabljamo, da smo vsi v getu, da je geto dograjen, da so na drugi strani ograje gospodarji smrti in da nedaleč proč čaka vlak.

Str. 129/130 - revolucijo ponavadi vodijo neustrašeni in drzni voditelji, ki se poženejo v bojni metra iz velikodušnosti - ali iz ambicioznosti - čeprav imajo osebno možnost, da živijo varno in mirno........ Spomeniki vedno znova upodabljajo sužnja, ki pretrga svoje težke verige, vendar je ta podoba retorična, saj PRETRGAJO NJEGOVE VERIGE TOVARIŠI, KATERIH VEZI SO LAŽJE IN OHLAPNEJŠE. ......... kot je vedel že Marx, IZČRPANI LJUDJE NE IZVAJAJO REVOLUCIJ V RESNIČNEM SVETU, pač pa le v SVETU LITERARNE I FILMSKE RETORIKE. vse revolucije ......, so vodili LJUDJE, KI SO DOBRO POZNALI ZATIRANJE, VENDAR NE NA LASTNI KOŽI.

Str. 140- Ne razumem in neprenašam tega, da se človeka ne sodi po tem, KAR JE, TEMVEČ PO SKUPINI, KI JI NAKLJUČNO PRIPADA.

View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…