Review: Potopljeni in rešeni

Potopljeni in rešeni Potopljeni in rešeni by Primo Levi
My rating: 5 of 5 stars




Str. 51- Moč je kot droga. Kdor ni poskusil ene in druge, ne pozna potrebe po njiju. Toda po iniciaciji, ki je lahko naključna, postane človek odvisen in potrebuje vedno večje odmerke, hkrati pa začne zavračati realnost in se  vrne k infantilnim sanjam o vsemogočnisti.

Str. 53- Podobno kot Rumkowskega tudi nas zaslepljujeta moč in prestiž, da pozabljamo na svojo bistveno krhkost. Hote ali nehote sodelujejo z oblastjo, pri tem pa pozabljamo, da smo vsi v getu, da je geto dograjen, da so na drugi strani ograje gospodarji smrti in da nedaleč proč čaka vlak.

Str. 129/130 - revolucijo ponavadi vodijo neustrašeni in drzni voditelji, ki se poženejo v bojni metra iz velikodušnosti - ali iz ambicioznosti - čeprav imajo osebno možnost, da živijo varno in mirno........ Spomeniki vedno znova upodabljajo sužnja, ki pretrga svoje težke verige, vendar je ta podoba retorična, saj PRETRGAJO NJEGOVE VERIGE TOVARIŠI, KATERIH VEZI SO LAŽJE IN OHLAPNEJŠE. ......... kot je vedel že Marx, IZČRPANI LJUDJE NE IZVAJAJO REVOLUCIJ V RESNIČNEM SVETU, pač pa le v SVETU LITERARNE I FILMSKE RETORIKE. vse revolucije ......, so vodili LJUDJE, KI SO DOBRO POZNALI ZATIRANJE, VENDAR NE NA LASTNI KOŽI.

Str. 140- Ne razumem in neprenašam tega, da se človeka ne sodi po tem, KAR JE, TEMVEČ PO SKUPINI, KI JI NAKLJUČNO PRIPADA.

View all my reviews