Review: Psihologija množic

Psihologija množic Psihologija množic by Gustave Le Bon
My rating: 4 of 5 stars

Str. 50- Ali poznamo vsaj besedico resnice o življenju velikih ljudi, ki so v zgodovini človeštva odigrali izjemne vloge? O ljudeh, kakršni so bili Heraklej, Buda ali Mohamed (ali Jezus)? Najverjetneje ne. Še več, njihova resnična življenja imajo za nas v resnici le masko pomena. Tisto, kar nas zares zanima, je, ali so bili ti veliki ljudje resnično takšni, kakršne jih slikajo legende. JUNAKI IZ LEGEND IN NE RESNIČNI JUNAKI SO NAVDIHNILI DUHA MNOŽICE.


Str. 55- Množice niso do dobrohotnih vladarjev nikoli gojile  simpatije;  te so, nasprotno, namenjale vladarjem, ki so jih močno zatirali. Prav takšnim so vselej postavljale najbolj veličastne spomenike. Res je, da padlega despota množice z veseljem poteptajo, a zgolj zato, ker je izgubil  svojo moč in se vrnil v kategorijo SLABIČEV, ki jih množice prezirajo, ker se ji

Str. 143- Zarota lahko pogubi tirana, toda kaj se lahko postavi po robu trdno zasidranim prepričanjem?


Str. 225 (spremna beseda Lenart J. Kučić) Množice ne žeja resnica, je zapisal. "Kdorkoli jim lahko zagotovi iluzije, je zlahka njihov gospodar, kdorkoli poskuša zrušiti iluzije, je vselej njihova žrtev."

View all my reviews