Review: Secondhand Time: The Last of the Soviets

Secondhand Time: The Last of the Soviets
My rating: 0 of 5 stars






Svetlana Aleksijević, v knjigi Čas iz druge roke, na strani 113. pravi,

 

»Kdo pozna resnico? Kar se mene tiče, lahko resnico najdejo samo posebej za to izšolani posamezniki: sodniki, učitelji, duhovniki. Vsi drugi so pod vplivom lastnih ambicij in čustev.«


Citat iz Svetlane Aleksijević v knjigi "Čas iz druge roke" na strani 113 poudarja pomembnost posebej izobraženih in nepristranskih posameznikov pri iskanju resnice. Svetlana trdi, da resnico lahko najdejo le tisti, ki so bili usposobljeni za to vlogi, kot so sodniki, učitelji in duhovniki. Po njenem mnenju so ti ljudje manj nagnjeni k pristranskosti, saj morajo slediti določenim standardom in etičnim načelom. Nasprotno pa običajni ljudje, ki niso specializirani za iskanje resnice, lahko v svojih stališčih in odločitvah bolj verjetno vplivajo njihove osebne ambicije in čustva.

Tako ta misel poudarja, da za iskanje objektivne resnice potrebujemo posameznike, ki so usposobljeni in nepristranski ter sledijo določenim strogo opredeljenim postopkom, medtem ko se vsi drugi lahko zmotijo zaradi svojih lastnih interesov in čustev.

Ali je to sploh mogoče oziroma je to smiselno razmišljanje?

Iskanje popolnoma objektivne resnice je kompleksen in težaven izziv. Resnica je v mnogih primerih subjektivna in odvisna od perspektive posameznika ter konteksta. Kljub temu, da je popolnoma objektivna resnica težko dosegljiva, obstajajo pristopi, ki lahko pomagajo pri približevanju resnici in zmanjšanju pristranskosti.

Usposobljeni strokovnjaki, kot so sodniki, učitelji in duhovniki, se izobražujejo in usposabljajo za obravnavanje določenih vprašanj in situacij na način, ki naj bi bil nepristranski in etičen. Njihova stroga pravila in etični kodeksi naj bi pomagali pri zmanjševanju subjektivnosti in pristranskosti v njihovih odločitvah.

Pomembno pa je tudi priznati, da se subjektivnost ne more povsem izničiti. Vsakdo ima svoje osebne izkušnje, prepričanja in čustva, ki lahko vplivajo na njihovo razumevanje in interpretacijo dogodkov. Zato je pomembno, da se zavedamo omejitev iskanja objektivne resnice in da si prizadevamo za čim bolj nepristranski pristop ter uporabimo različne vire in poglede za bolj celovito razumevanje resničnosti.

Na koncu je iskanje popolnoma objektivne resnice lahko ideal, ki ga je težko doseči, vendar prizadevanje za to in uporaba pristopov, ki zmanjšujejo pristranskost, lahko pomagajo pri približevanju resnici.

 Viri:

  1. Članek na temo pristranskosti in objektivnosti:
    Confirmation Bias: A Ubiquitous Phenomenon in Many Guises
    • Članek, ki obravnava pojav pristranskosti in njegove učinke na procese odločanja.
  2. Knižna priporočila:
    • "The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable" avtorja Nassim Nicholas Taleb
    • "Thinking, Fast and Slow" avtorja Daniel Kahneman
    • "The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion" avtorja Jonathan Haidt
  3. Video predavanje: The Science of Bias, Prejudice, and Unconscious Racism
    • Predavanje na temo pristranskosti in predsodkov.
  4. Znanstveni članki:
    • Raziskovalne študije v revijah, kot so "Psychological Science," "Nature," "Science," in "The Journal of Personality and Social Psychology" pogosto obravnavajo vprašanja pristranskosti in objektivnosti.
  5. Spletni viri in blogi:
  6. Filmi in dokumentarci:
    • Nekateri filmi in dokumentarci, kot je "An Inconvenient Truth" in "Inside Job," se ukvarjajo z vprašanji pristranskosti in objektivnosti v različnih kontekstih.