Knjiga Emile Coue #My method

 V knjigi Emile Coue, z naslovom My method, na strani 65, piše:

"Za misel samo trdijo, da ni nič drugega kot izloček možganov, posledično pa zgolj masa občutkov, ki so obsojeni, da predstavljajo igrače v rokah okoliščin."

V tem citatu bi se lahko govorilo o tem, da nekateri ljudje trdijo, da so misli le posledica delovanja možganov in da so občutki in misli le produkti možganov. To pomeni, da naše misli in občutki ne izhajajo iz zunanjih okoliščin ali višjih sil, temveč so odvisni od tega, kako delujejo naši možgani. Prav tako se zdi, da poudarja, da so naši občutki in misli v veliki meri brez naše kontrole, podobno kot igrače, ki so odvisne od okoliščin.

V citatu Emila Coueja, se zdi, da poudarja dve ključni ideji:

  1. Misli so izloček možganov: To pomeni, da vse, kar mislimo, čutimo in dojemamo, izhaja iz delovanja naših možganov. Naše misli niso nekaj, kar prihaja od zunaj ali iz nekakšnih nadnaravnih virov, temveč so rezultat biološkega procesa v možganih. To je v skladu s stališčem, da so naše mentalne izkušnje povezane z delovanjem možganov.
  2. Občutki so igrače v rokah okoliščin: S tem Coue morda izraža idejo, da nimamo vedno popolnega nadzora nad svojimi občutki in mislimi. Namesto tega so lahko naše občutke in misli v veliki meri določene ali oblikovane s trenutnimi okoliščinami, ki jih doživljamo. Podobno kot igrače, ki jih ne moremo popolnoma nadzirati, se zdi, da so naši občutki in misli pogosto odvisni od okoliščin, v katerih se znajdemo. To poudarja, da se naš notranji svet odziva na zunanje dogodke in okoliščine, kar lahko vpliva na naše razpoloženje in vedenje.

V skupni interpretaciji bi se lahko reklo, da Coue v tem citatu izraža idejo, da je naš notranji svet, vključno z našimi mislimi in občutki, tesno povezan z delovanjem možganov, obenem pa poudarja, da lahko okoliščine in zunanji dejavniki igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju naših občutkov in misli, ne glede na to, ali imamo nad tem popoln nadzor ali ne.