POVZETEK SEMINARJA »KAKO NARAVNAMO UM NA ŽELENE REZULTATE«


Šola odličnosti                                                                                                         
Nevenka Dautanac s.p.                                                                                            Župančičeva 4
8330 Metlika                                                                                                      
Tel: 07-305-8-701
Mob.: 040-825-442
Davčna številka: 20039956
solaodlicnosti@email.si



POVZETEK  SEMINARJA  »KAKO NARAVNAMO UM  NA ŽELENE REZULTATE«

Kadar se želimo spremeniti ali nekaj doseči večinoma vemo kaj je prav, vendar nas telo in naše slabe navade  vodijo v drugo smer. Ko je naša glava polna istih starih misli, polna napačnega razmišljanja, bo tudi telo šlo v napačno smer.
Um je vedno prizorišče boja pri vsakem človeku. Stvari s katerimi hranimo um, se bodo zgodile v resničnem življenju. Ne moremo se kar naprej polniti z odpadki in pričakovati, da bo iz nas prišlo nekaj dobrega. 
Če želimo dobiti drugačne rezultate kot jih imamo sedaj, potem moramo spremeniti to kar sedaj počnemo in razmišljamo. Delati iste stvari in pričakovati drugačne rezultate je milo rečeno noro.
Če nismo zadovoljni z življenjem, ki ga doživljamo, potem moramo nekaj spremeniti. Če posadimo krompir, ne moremo pričakovati da bo zraslo grozdje.
Morda se sprašujete: »kako naj se vendar spremenim?« Mnogi se želijo iskreno spremeniti, vendar se vsak dan soočajo z istimi skušnjavami; dovolijo da jim vlada njihovo telo in slabe navade.
Če želite spremembo v svojem življenju potem se morate ODLOČITI  ZA NJO. Sprememba ni nikdar lahka in enostavna, vendar je nujna. Svojo glavo boste morali pre -programirati in preusmeriti vaš način razmišljanja, da ne boste več zavijali v napačno smer..
Vaš um lahko izurite, da boste lahko rekli: »ne hvala, danes sem že jedel, trenutno ne potrebujem hrano, sem nova oseba, hujšanje mi dela zadovoljstvo, uživam ko gledam kako iz dneva v dan bolje izgledam, se bolje počutim, sem radosten, gibčen, zdrav…«
Vendar pozor; življenje ljudi, ki mislijo, da bo sprememba v njihovem umu nastala bliskovito, bo vedno polno razočaranj. Ne mislite, da se boste hitro spremenili, da se bo zgodilo kot v ekspresnem razvijalcu: Potopiš  noter in potegneš ven in hop, že si nova oseba.
Včasih ste en dan  na vrhu gore in ste polni energije in zagona ter pozitivnih misli in pričakovanj, že drugi dan pa ste čisto na dnu, brez volje, osamljeni, žalostni, jezni….

Morate se zavestno odločiti in  nadzirati ter upravljati svoje misli in svoje telo.
Ko um reče:«lačen sem«, bo telo ubogalo in šlo naravnost v hladilnik. Ko um reče »super sem«, bo telo tako reagiralo. Sliši se zelo enostavno, kaj pa, ko um reče »super sem«, telo pa odgovori »ni res – lažeš, jaz sem razvalina, lačen sem, ne morem več, potrebujem hrano«. Kaj  se takrat dogaja?
To je razdvojenost in dvom.
Tam pa kjer je dvom, tam ni rezultatov. V Bibliji piše, da tisti, ki dvomi, naj ne pričakuje, da mu bodo uslišane prošnje, saj se nam dogaja  tisto kar v srcu verjamemo in pričakujemo, če pa dvomimo, potem ne vemo kaj hočemo, zato nič ne dobimo.
Sami ste svoj dokaz glede delovanja vere. Spomnite se, ko ste si nekaj močno želeli, ste to pričakovali in, če  niste dvomili v to ste to tudi dobili..Torej ste imeli vero v dober izid. Spomnite se tudi, ko ste nekaj hoteli, a niste bili o tem prepričani, da je to možno  in  ker  ste dvomili je bil izid slab. Glava je rekla hočem to, srce noter pa je reklo to ni možno, potem to v praksi zgleda tako: »Veš, jaz sem na dieti, vendar ne verjamem, da mi bo pomagala, saj sem že neštetokrat poskusila  in pri meni enostavno nič ne deluje.« Vaša vera je v tem primeru negativna. Pričakovali ste slab rezultat in ste ga seveda tudi dočakali.
To kar pričakujemo, tudi doživimo. Torej vaša vera vedno deluje, tako v pozitivno kot tudi v negativno smer, odvisno je le od vas kako jo boste naravnali,  na kakšen izid.
Lahko si iskreno želite sprememb, lahko pozitivno razmišljate, lahko se veselite dobrih rezultatov, vendar se zna zgoditi, da vas v trenutku premami skušnjava. Mogoče reklama na TV, ali  mamljiva slaščičarna, ali povabilo prijatelja….in potem pozabite na svoj cilj, na svoj namen, na svojo obljubo samemu sebi ter naredite prekršek. Mislite si, ah, samo tokrat.
Vendar s takšnim obnašanjem zmedete svoj um, ker mu ni jasno kaj točno hočete, saj nenehno spreminjate ukaze.
Zato je tako zelo pomembno, da vsaj 21 dni zaporedoma ponavljamo neko stvar, da se nam vtisne v podzavest in da um uvidi, da mislite resno.  Um je kot računalnik. To kar mu poveste to verjame, sprejme, shrani in vse kar je v njem shranjeno, v kritičnih trenutkih vašega življenja bo prišlo ven.

Ko boste brali o uspehu, premišljevali o uspehu, se družili z uspešnimi, se obnašali kot že uspešni potem boste tudi postali uspešni. Ne glejte na to kakršni ste zdaj. Ne glejte na trenutne okoliščine.

GLEJTE SE V MISLIH TAKŠNE KOT BI LAHKO BILI OZIROMA TAKŠNE KOT ŽELITE  BITI.!!!
ZAKAJ?
KER UM NE RAZLIKUJE MED RESNIČNIM IN NERESNIČNIM, TO KAR MU PREDVAJAMO V MISLIH, TO VERJAME IN SPREJME.

»Ne, da si ne upamo zato ker je težko, težko je zato ker si ne upamo!«

Vzdignite se nad okoliščine. Glejte svoj cilj, glejte svoj želeni rezultat. Nenehno razmišljajte o tem kaj hočete in kako bo, ko boste to dosegli.
TO JE NUJNO POTREBNO ZA DOSEGANJE CILJA IN ZA PREPROGRAMIRANJE  UMA.
Napišite si seznam vseh stvari, ki ste jih do danes kadar koli uspešno opravili, se naučili, jih znate….(spomnite se korakov pri grajenju zdrave samopodobe).Ne dovolite okoliščinam, da vas obvladujejo. Res je, da na njih ne morete vplivati, vendar lahko vplivate na svoj odziv na te okoliščine.
Izbira in odločitev kako boste reagirali je samo vaša. Vaše delo je da prenovite svoj um in obvladate svoje telo. Vsakdo ima težke situacije, in vsakemu se njegova zdi največja in najtežja. Vsakdo med nami ima tudi tisoče izgovorov zakaj nekaj ne more narediti ali doseči, vendar nimamo niti enega razloga, da ne bi uspeli.
Bila sem nekje na obisku in ena gospa je objokovala »dobre stare čase«. Vprašala sem jo kaj ji sedaj manjka, kaj pogreša? In med drugim je tudi rekla da bi rada imela več denarja. Rekla sem ji: »denar ni problem, saj se ga da zaslužiti« na kar se mi je seveda zoperstavila, a kmalu za tem je pogovor nanesel na drugo temo in je omenila, kako ji ponujajo neko delo, ki ga ona ne bi delala, čeprav je dober zaslužek. Torej ni problem v tem, da ni dela ali priložnosti za zaslužek, stvar je v tem kaj mi hočemo in kaj nočemo.
Eden izmed razlogov zakaj nekaterim ne uspe je tudi ta, da nenehno odlašajo. Nenehno prelagajo na jutri, a ta jutri nikoli ne pride. Začeti je treba zdaj, ne čakati na idealne pogoje ker teh ni nikoli. Treba je začeti z dejanji in se sproti učiti, rasti, razvijati…Odlašanje je strup za uspeh. Naj vas tale pesem spremlja kot opozorilo.

JUTRI

·         ROJEN JE BIL, DA BI POSTAL VSE, KAR SMRTNIK LAHKO POSTANE - JUTRI

·         NIHČE NE BO MOČNEJŠI ALI POGUMNEJŠI OD NJEGA  - JUTRI

·         POZNAL JE PRIJATELJA, KI JE IMEL TEŽAVE  IN JE BIL ŠIBEK, KI  BI BIL VESEL, ČE BI GA PELJAL Z AVTOM - POTREBOVAL JE POMOČ, NJEGA BO POKLICAL  IN VIDEL KAJ  LAHKO ZANJ STORI - JUTRI          

·         VSAKO JUTRO JE NA KUPČEK ODLOŽIL PISMA, KI JIH BO NAPISAL - JUTRI

·         MISLIL JE TUDI NA PRIJATELJE, KI JIH BO RAZVESELIL - JUTRI                

·         BILO MU JE RES ŽAL, DA JE IMEL PREVEČ DELA DANES IN SE NI MOGEL  NITI ZA TRENUTEK USTAVITI NA SVOJI POTI, VEČ ČASA BOM  POSVETIL DRUGIM , JE GOVORIL - JUTRI

·         TA MOŽAK BI POSTAL NAJBOLJŠI DELAVEC NA SVETU  - JUTRI             

·         IN SVET BI GA POZNAL, ČE BI ON LE KDAJ DOČAKAL - JUTRI   

·         A JE UMRL IN IZGINIL SPRED OČI IN VSE , KAR JE ZAPUSTIL OB
·         KONCU ŽIVLJENJA JE BILA GORA STVARI, KI JIH JE NAMERAVAL  STORITI - JUTRI
Bog nam je dal talente in sposobnosti, odločitev kaj bomo naredili z njimi pa je prepustil nam.
Rešitev za večino naših težav je AKCIJA (delo in disciplina).
Primer: Če ste prodajalec na terenu, potem živite od prodaje. Kako boste prodali? Tako, da greste na teren in iščete kupce. Pred tem se seveda vsak dan primerno pripravite, miselno in v naravnem. Imeti morate načrt kam greste, kdaj greste, koliko kupcev boste obiskali, koliko prodaj boste sklenili….in potem greste v akcijo z dobrim pozitivnim pričakovanjem in z mislimi, ki vidijo že dosežene rezultate.
Če ste kuhar, živite od plače. Kako boste dobili plačo? Tako, da greste v službo in delate po svojih najboljših močeh, ne glede na okoliščine in ne glede kako se drugi obnašajo in delajo ali ne delajo. Iz lastnih izkušenj vem, da dober, priden delavec vedno dobi dobro plačano delo, vendar vedno mora on najprej pokazati kaj zna, ne more najprej zahtevati dobro plačilo in šele potem razmišljati ali bo dal vse od sebe ali ne. Če hočete izgubiti kilograme je potrebno manj jesti in se več gibati. Manj sedenja pred TV in manj dolgih popoldanskih počitkov.
Zasvojite se z delom in z akcijo. Delo je najboljše zdravilo in najboljša terapija. Zasvojite se z delom, tako kot so nekateri zasvojeni z izgovori, s hrano, s samo-pomilovanjem, s pritoževanjem……
Organizirajte se tako, da ne boste imeli nič prostega časa. Zamislite si, da ste izredno uspešna poslovna oseba, ki je polno zasedena in ima nabito poln urnik. Nabavite si rokovnik in si vpisujte svoje obveznosti. Poiščite si športne aktivnosti (hoja, tek, kolesarjenje), obiskujte domove ostarelih in bolne (in videli boste mnogo razlogov za kar ste lahko hvaležni) sodelujte v raznih dobrodelnih prireditvah, pomagajte pomoči potrebnim, vedno je nekdo, ki mu gre slabše kot vam in vedno je nekdo, ki mu gre boljše kot vam. Torej pomagajte tistim, ki to potrebujejo, spodbujajte jih a ne dovolite, da vas potegnejo dol. Svoj pogled in um usmerite na tiste, ki so uspešni in razmišljajte ter težite k temu, da to postanete tudi vi.

Kadar je um zaposlen z  aktivnim kvalitetnim delom, potem nima časa razmišljati o neumnostih in slabih stvareh. Brezdelen um je najbolj nevaren za naše duševno zdravje, saj smo po naravi nagnjeni k slabemu (razmišljanju, govorjenju) in hitro iz muhe naredi slona, seveda v slabemu.
Kadar vam um okupira slaba misel jo obrnite na glavo in dobili boste resnico. Torej, če vas napada misel bojazni si recite: hvala ti misel, da si me spomnila, da sem v resnici pogumen.
Vaše misli lahko nadzirate, vašemu telesu lahko ukažete v katero smer naj gre.

LAHKO POSTANETE TO KAR ŽELITE, NAMESTO, DA STE ZADOVOLJNI S TEM KAR  IMATE.
Ne moremo kriviti drugih za naše neuspehe, saj  so potem drugi zaslužni tudi za naše uspehe.
Največja bitka je boj s svojim lastnim umom. Naše telo zahteva ves čas disciplino. Izuriti moramo svoj um, naš um mora biti gospodar našemu telesu in ne obratno. Če bomo poslušali telo ne bomo daleč prišli, saj je večinoma utrujeno, leno, lačno, žejno,……
Če pa svoj um izurimo, da vlada našemu telesu, potem bomo dosegli ne-slutene rezultate.
Tako zelo je pomembno, da najprej naredimo načrt, ga jasno vidimo v mislih in umu, da um vodi in telo sledi, to pa lahko dosežemo le v primeru, če um hranimo s primerno hrano.
Tako kot telo potrebuje hrano za preživetje tudi um potrebuje kvalitetno hrano.
Od nas je odvisno s čim ga bomo hranili, kajti vse kar pride v um pride tudi iz njega ven. Naš um vse kar vidi, sliši, prebere  in doživi vse to shrani. Zato je tako zelo pomembno kaj beremo, poslušamo in gledamo, kaj govorimo, kajti to so naša navodila našemu umu. Tako preprosto je to. To so dejstva. Ljudje pravijo, ah saj nisem mislil tako, saj ti veš kaj sem mislil. To je tako, kot da posadimo krompir in rečemo zemlji: zemlja, saj nisem mislil resno, saj ti veš kaj mislim, nočem krompirja, ti veš, da hočem jagode. Ali morda poslušate slabe, nekvalitetne in opravljive radijske postaje in si porečete, ah saj ne poslušam, to imam le zato, da ni tišina. Ne slepite se. Vaš um vse to zazna. Pazite se glasbe s slabim besedilom, z besedilom ki navaja k samomoru, ubijanju, zameri, ne-oproščanju, mnogo današnjih pesmi je takšnih.
Če je melodija takšna, da se hitro usede v uho jo mi nehote začnemo peti. Vzemimo za primer pesem v kateri je refren: raje umrem, kot da te z drugim delim. Melodija je zelo spevna, to besedilo najstnice pojejo, se nesrečno zaljubijo in v kritičnem trenutku jim njihov um sporoči: raje se ubij, kot da ga nimaš. In vemo, da ste to dogaja. Kako hitro vaš um vse registrira, veste tudi po raznih reklamah. Četudi se ne trudite, da si jih zapomnite jih čez čas prepevate oziroma, če gledate  TV reklame nezavedno posežete za tistim izdelkom, ki ga velikokrat reklamirajo na TV. Tudi, če nimate zvoka na TV, se vam je slika vtisnila v spomin.
Zato mi sami moramo določiti kaj bomo shranjevali v svoj um. Sami se moramo odločiti kaj hočemo in na tem potem delati. Ljudje mi rečejo: to je kruto, če nočem poslušati svojega soseda, ki ima težave. Ja kruto bi bilo, če mu ne bi prisluhnili. Ampak prisluhniti pomeni, da vam enkrat pove, ga poslušate in mu potem skušate z vprašanji pomagati, da sam pride do določenih spoznanj. Usmerimo ga lahko  v iskanje rešitev in v akcijo, da pride ven iz trenutne slabe situacije. Poiskati kaj je v tem tudi dobrega, kaj se iz tega lahko nauči in katere rešitve bi lahko bile primerne in dobre. Spomniti ga na stvari za katere je  ta trenutek lahko hvaležen (vid, sluh, hoja, zdravje, družina, streha nad glavo, hrana…)Torej ga poskušate usmeriti proti izhodu.
Če boste z njim skupaj jamrali, mu s tem, ne boste pomagali.
Če nekdo hoče skočiti z mostu, mu ne pomagate tako, da še vi z njim skočite. Vendar točno to delamo, ko dovolimo ljudem, da nas potegnejo v svoje težave. Naša dolžnost je, da poskušamo ljudem pomagati po svojih najboljših močeh, vendar si zapomnite, da nekomu lahko pomagamo le v primeru, če si dovoli pomagati. Če si oseba ne dovoli pomagati, ni te sile, ki bi ji lahko pomagala.
Včasih veš kaj je narobe z ljudmi, toda, to ne pomeni, da jim lahko pomagaš. Sami morajo prepoznati svojo težavo in nekaj ukreniti v zvezi z njo. Če oseba noče pomoči, ji tudi  Bog ne more pomagati, ker ne bo delal proti njegovi volji. Vaša dolžnost in pravica obenem je tudi, da ne dovolite, da vas ljudje zastrupljajo s slabimi »pogledi«, razmišljanji, govorjenjem itd. Če si oseba ne dovoli pomagati, če o rešitvi noče nič slišati, če verjame, da za njo ni pomoči, potem se morate distancirati od nje, če hočete ohraniti pravo in zdravo naravnanost.

SE MOREBITI NE STRINJATE Z MANO?
Naj vas vprašam: ALI BI DOVOLILI, DA V VAŠO DNEVNO SOBO PRIPELJEMO IN IZTRESEMO KONTEJNER  S SMETMI ( pa ne tisti za stari papir, temveč tisti, ob katerem bi potrebovali masko za dihanje)?????
In točno to delamo, ko dovolimo drugim in sebi, da v našo glavo, v naš um prihaja »VSE KAR SE NAJDE OKROG NAS« Pazite se tudi oseb, ki vas dobesedno izsesajo. To prepoznate tako, ker ste po srečanju z njimi brezvoljni, utrujeni, slabe volje, brez energije… Zapomnite si, vi niste odlagališče za smeti, ne za duhovne, ne za duševne, ne za telesne, vendar  se morate sami odločiti kaj boste sprejeli v svoje odlagališče in kaj ne. Sčasoma se takšne osebe po nekakšni naravni selekciji  oddvojijo od vas, ker vi rastete in enostavno ni več skupnih tem za pogovore. Pridobili boste nove prijatelje, ki vas spodbujajo in vam pomagajo pri vaši rasti. Ne bojte se, da boste ostali sami. Prva stvar, ki jo moramo narediti, če hočemo drugačne rezultate kot jih imamo sedaj, je to, da začnemo drugače delovati, funkcionirati in razmišljati kot to počnemo sedaj. Seveda pa moramo vedno vse ljudi spoštovati. Če se z njimi  ne strinjamo, to še ne pomeni, da jih ne moremo spoštovati in z njimi spoštljivo ravnati.. Ne strinjati se, ne pomeni ne spoštovati.

Tudi miselnost je navada. In kot vemo, vsi imamo dobre in slabe navade. Navade pridobimo z vztrajnim (21 dni) ponavljanjem, vendar nihče ne bo opustil slabe navade, če si to resnično ne želi. Slabe navade so v našem življenju velike ovire pri doseganju pravih rezultatov in uspehov. Niso tako zelo problematične tiste »ta velike» in vsem očitne razvade, ker se teh najprej lotimo, zelo nevarne so tiste majhne, zahrbtne, neopazne, ki zgledajo  tako zelo nedolžne, sploh, če to počnejo tudi vsi drugi. Vendar vi niste vsi drugi. Vi ste edinstveni!
Imate svoje od Boga dane sposobnosti in potenciale in od vas je odvisno kaj in kje hočete biti. Oglejte si spodnjo piramido potenciala in se odločite kje hočete biti. Če želite biti v vrhu, je potrebno slediti in upoštevati preizkušene sisteme, ki jih omenjamo tudi v tem seminarju.

Verjeti morate, da vse lahko dosežete, če ste se le pripravljeni učiti in delati (vendar nikoli ne delajte nekaj, da bi zavestno škodili drugim)
Vera pomeni videti že doseženo. Videti takšen rezultat, kot si ga želite, ne glede na sedanje okoliščine. Vera ni upanje. Vi upate, da bodo vaše finance večje kot so vaše obveznosti, toda vera vam da zagotovilo, da boste uspeli in vztrajali. Ljudje prevečkrat upamo, namesto, da bi verjeli.
Vera je zdaj, upanje je v prihodnosti.. V Bibliji piše: » za vse, kar prosite VERJEMITE; da ste že prejeli.  Ni rečeno upajte.
VERJEMITE!. Verjeti morate preden vidite, če vidite potem ne potrebujte vere.


PIRAMIDA POTENCIALA:






*ZNAJO OHRANJATI RAVNOVESJE V                       *SI POSTAVIJO IN DOSEGAJO
  ŽIVLJENJU                                                                               ŠTEVILNE CILJE
*VEDNO UPOŠTEVAJO PREDNOSTNE        TO SO         *IŠČEJO BOLJŠE REŠITVE ZA
 ZADEVE                                                              LJUDJE        VSAKDANJE TEŽAVE
*SE UČIJO IN RASTEJO VSAK DAN             KI:                *UŽIVAJO V VSAKEM   TRENUTKU                         
*ZDRAVO TVEGAJO IN SE NE                                              *RADI DAJO TAKO KOT PREJEMAJO
  BOJIJO NEUSPEHA                                                           *         
                                                                  5%





                                      *PRILOŽNOSTNO UŽIVAJO V PREPROSTI LEPOTI
                                      *PAMETNO   TVEGAJO, VENDAR LE TU IN TAM
                                       *TO SO   LJUDJE, KI JIH NI STRAH PORAZA
                                       *LE V PRESLEDKIH RASTEJO   KOT OSEBNOSTI
                                       *OBČASNO   RASTEJO KOT OSEBNOSTI 
                                        *SE NEKAJ NAUČIJO NA LASTNIH NAPAKAH

                                                                             25%                 



TO SO LJUDJE, KI:

*ŽIVIJO DOLGOČASNO ŽIVLJENJE
*RAJE KOT DANES ŽIVIJO V
PRETEKLOSTI ALI PRIHODNOSTI
*NE OBČUTIJO VELIKO –
NE BOLEČINE, NE RADOSTI
*VEDO, DA BI LAHKO ŽIVELI BOLJE,
VENDAR NE UKRENEJO NIČESAR
*SE NE UČIJO IN NE RASTEJO –
LE ŽIVOTARIJO
*SE POČUTIJO NEKAKO PREMAGANI –
» V ČEM JE SMISEL »
*SO BREZ JASNIH CILJEV IN NAČRTOV,
SE NE ZNAJO OSREDOTOČITI
*DOVOLIJO, DA GRE DAN MIMO NJIH


70%




PIRAMIDA POTENCIALA – KJE VI ŽELITE BITI V TEJ PIRAMIDI?




Ko začnete delovati se pojavijo rezultati. Najprej akcija, potem rezultati. Dokler bomo upali, se odgovor ne bo nikoli uresničil. Toda tisti trenutek, ko boste začeli verjeti bo delovalo. Ponavadi potem ljudje rečejo, da so imeli srečo, da so se zgodila naključja….itd. Vendar je vse to posledica vaše vere, ki je dvignila zapornico in vam sprostila cesto do vaših ciljev.
Upanje je dober čakalec a slab prejemnik. V svojem umu morate razviti vero. Vero pridobimo in razvijamo tako, da poslušamo kvalitetne spodbudne posnetke, beremo kvalitetne in spodbudne knjige, predvsem Biblijo, govorimo pozitivno in spodbudno sebi in vsem okrog nas, se nenehno spominjamo svojih preteklih uspešnih dosežkov, imamo spodbudne samogovore, si v mislih čim večkrat predstavljamo in doživljamo to kar hočemo.
Misli so trdnjave, lahko zgrabijo naš um in nas držijo ujete. Misli nam lahko prikrivajo resnico. Ena sama lažna misel nas lahko zadržuje v bolezni, trpljenju, neuspehu, pomanjkanju. Kaj mislite, koliko dolgo ? Toliko dolgo kot ji mi to dovolimo.
NE BODITE UJETNIKI SVOJIH MISLI!!!!
Ena sam misel lahko povzroči katastrofo. Zato je pomembno, da pomen slabe misli obrnete na glavo in dobili boste resnico. To resnico potem pogumno izpovejte. Čudež je v vaših ustih. Svojo vero podprite s svojim izpovedovanjem stvari, tako, da to izpovedujete, kot da to že imate. Ne da boste imeli, ne da si želite, IZPOVEDUJTE TAKO KOT DA ŽE IMATE. Pazite kaj berete, pazite kaj poslušate, pazite kaj gledate, pazite kaj spuščate v svoje misli. MISELNO ŽIVLJENJE JE BOJIŠČE.
Slaba misel postane trdnjava, drži se nas z močnim prijemom, proizvede predstave v našem umu, predstave ustvarijo strah, strah vas paralizira.
Zato morate opraviti svojo nalogo.
Vi morate vstati in se boriti proti slabi misli, vi morate podreti te miselne trdnjave, vi morate zavreči te slabe miselne predstave, vi morate obsoditi svoje slabe misli (obsoditi morate svoje misli, ne sebe), vi se morate  odločiti za zmago.

Lahkih in hitrih uspehov ni, vendar, če se odločite delati po preizkušenih in preverjenih metodah, ki so že prinesle veliko rezultatov, če uporabljate orodja, navodila in smerokaze do cilja, če boste delali na sebi, boste dosegli želene rezultate. Bližnjic ni. Bližnjica je najkrajša pot do katastrofe.
Ali ste morebiti prepričani, da je vaša usoda trpeti bolečino, poraz in neuspeh? Ali ste se vdali v usodo, češ da za vaše stanje ni pomoči? Svojo usodo lahko spremenite. Vendar je nikoli ne boste spremenili, če boste verjeli, da to ne morete. V svojem srcu in mislih se uprite in napravite konec temu. Razširite svoja obzorja.
Misli so kot semena rož in dreves. Ta semena se širijo vse naokrog in »rodijo« po svoji vrsti. Če padejo na plodna tla, se nezadržno razmnožujejo, če padejo na kamnita tla se ne razmnožujejo in ne rastejo. Vi ustvarjate ozračje  v katerem živite, z mislimi o katerih kar naprej razmišljate.

Zamislite si reveža, človeka, ki misli revščino. Postavite ga v najbogatejše okolje in mu dajte najboljše možnosti in on bo spremenil svoje okolje s semeni svojih misli o revščini. Postal bo spet reven. Njegove misli, podobno kot seme rodijo to kar misli.
Misli so kot  televizijski oddajnik. Iščejo sprejemnik, ki jih bo sprejel. Če na TV daljinskem upravljalcu nastavimo kanal B potem ne moremo gledati kanal Ž. Če s svojimi mislimi lovimo kanal B, potem ne moremo uloviti kanal Ž.
Ravno tako, če bogatega človeka , z mislimi o bogastvu, postavite v revno okolje, najrevnejše, bodo semena njegovih misli o uspehu izrinila  misli o revščini in napolnile ozračje okrog njega z uspehom. Spet bo uspešen. Skoraj vsak od nas je priča ali pa pozna kakšno tako zgodbo. Ljudje, ki so revni in zadenejo na lotu, čez čas spet postanejo revni, še bolj kot prej, zaradi svoje miselnosti in navad. Uspešna oseba, ki je recimo vse izgubila, čez čas spet postane uspešna, zaradi svojih misli in navad. Vzemimo primere iz nam znanega okolja. Vojna v bivši  Jugoslaviji, je mnoge spravila ob vse premoženje in celo ob družine. Mnogi begunci, ki so brez vsega morali pobegniti od doma so si v tujem svetu, v drugem pogovornem območju spet ustvarili uspeh. Brez zvez, poznanstev, denarja…brez izgovorov, saj se večina ljudi izgovarja, da se danes nič ne da brez zvez, denarja itd. To ne drži. Poiščite primere, ki so uspeli brez vsega tega, pa ne recite, da so imeli srečo. Sreča trka na vrata tistih, ki so nanjo pripravljeni. Torej sami določate ozračje v katerem boste živeli in to izključno s svojimi mislimi, s semeni misli, ki jih širite okrog sebe. Edino vi ste lastnik svojih misli, in edino  vi  lahko odločate kaj boste mislili.
Nobena okoliščina in nobena oseba vam ne more ukazovati kaj boste mislili, katere misli boste imeli v svojem umu. Vi odločate o tem. Vse vam lahko vzamejo, vendar vam ne morejo vzeti vaših misli.
Lahko spremenite svoje stanje in ozračje tako, da spremenite svoje misli.Ne morete sejati semen misli o porazu in strahu ter živeti ozračje zmage in miru.Ne morete sejati semen misli o revščini in živeti v ozračju blagostanja.
Danes začnite polniti svoj razum, srce in okolje s čistimi mislimi o zdravju, zmagi, blagostanju  in o vseh drugih stvareh, ki si jih v svojem življenju želite. Razmišljajte o njih, govorite o njih, delujte po njih. V Bibliji piše: »Kar  človek v svojem srcu misli, takšen postane«. Če ste kristjan, zgrabite Božje obljube, ki so zapisane v Bibliji in jih uresničite. Zdaj veste za pot. Vse ostalo je odvisno le od vas. Rojeni ste za zmago. Odločite se za spremembo in delujte. Pojdite v akcijo!
Ne pozabite, da preden začnete s spremembo, morate jasno vedeti kaj hočete. Morate imeti jasno zastavljene in razdelane cilje.  Če si ciljev ne postavite, ali če ne veste kam ste namenjeni, kako boste vedeli, kdaj ste prispeli?.
Pazite na svoje besede. Tudi besede so seme. Ko izgovarjate besede, sejete seme, seme, ki ne bo zatajilo. Kar sejete to žanjete. Slabo govorite, slabo se vam dogaja. Dobro govorite, dobro se vam dogaja. Seme ne bo zatajilo. Možno je, da bodo vaša dejanja, oziroma nedelo povzročilo, da ne bo letine, ker način kako mi ravnamo s semenom lahko povzroči, da potem ne obrodi sadov. Spomnite se kaj smo prej rekli; kakšne so naše misli, kar mislimo v srcu to tudi govorimo in delujemo tako.
Torej sproti negujte in čistite svoje misli in svoj um.
Odlašanje in lenoba gresta z roko v roki.
Lenoba je navada počivati, preden si utrujen. Lenuh je tisti, ki ne bo ničesar storil. Pravi: no ja, saj itak gre vse navzdol, zame nikoli nič ne deluje, nima smisla, zakaj bi se sploh trudil, ko pa itak verjetno nič ne bo….To so semena neuspeha, lenobe, neodgovornosti, vendar kot smo rekli, semena lahko zamenjamo, saj tudi kmet vsako leto seje novo seme. Nima 10 let starega semena.
Vsi poznamo in večina tudi ima, doma ali v službi klimo – aparat, ki je namenjen ogrevanju ali hlajenju prostora. Oblikovan je tako, da proizvede tisto,  kar nastavite na malemu stenskemu termostatu ali daljincu. Termostat lahko imenujemo postavljalec ciljev. Aparat je oblikovan tako, da proizvede katero koli temperaturo, ki ste jo nastavili  na termostatu.  Recimo, da je zunaj 38 celzijevih stopinj, vi pa si želite imeti temperaturo 22 stopinj. Termostat nastavite na 22 stopinj in če ga pustite nekaj časa  tako nastavljenega, bo hladilna naprava delala dan in noč, če bo treba, dokler ne doseže želenega cilja. Ni  vam treba prositi, rotiti, jokati…, da bi se v vašem domu ohladilo.. Aparat sam ve kako to storiti. Zato je bil tudi oblikovan. Ko smo nastavili temperaturo, smo  srcu in možganom  aparata ukazali kaj mora storiti. Postavili smo mu cilj. Ta aparat je podoben nam. Postaviti si moramo cilje, ki jih želimo uresničiti. In kar neprestano govorimo in mislimo postane naš cilj (če smo neprestano nastavljeni na 22, bomo to dosegli).Naši možgani so kot termostat, kar jim ukažemo to naredijo, kar jim rečemo, to shranijo. V svoji glavi postavljamo cilje.
Kadar nimamo zastavljenega cilja za napredovanje in rast se pojavi brezupje, brezupje pa zastavi negativne cilje. Podobno kot termostat, tako  naše izgovorjene besede pošljejo impulz – ukaz v naše možgane. Rekli smo, da je vera zdaj, da je aktivna. Torej moramo verjeti, da to kar smo sporočili možganom že imamo, da smo že dosegli cilj. Ampak, takrat vam bo večina znancev in prijateljev rekla, da to ni res, da lažete. Rekli bodo, da ne morete govoriti, da imate, če pa je očitno da nimate.  Vendar to ni laž. Ko termostat nastavimo na 22 stopinj, čeprav je zunaj 38 vsi verjamejo, da bo čez nekaj časa temperatura 22 stopinj in že se veselijo in doživljajo prijetno počutje. Se strinjate? S tem, ko smo nastavili temperaturo na 22, čeprav je zunaj 38, kličemo v obstoj temperaturo, ki je še ni in se vsi veselimo hladnega zraka.  Vsi verjamejo, čeprav še ne vidijo in ne čutijo, da bo dosežen rezultat 22 stopinj. In tako je tudi z našimi cilji. Moramo verjeti, da so že uresničeni. Kaj pa če klimo nastavimo na 33 stopinj in tudi zunaj je 33 stopinj – kaj se bo zgodilo??? NIČ. Klima ne bo začela delovati. Tako je tudi z nami, če beremo knjigo o hujšanju, hodimo na seminarje…itd, vendar nimamo želje, da bi kaj spremenili se ne bo nič zgodilo. Tudi če imamo željo, pa smo leni prestaviti svoj termostat se ne bo nič zgodilo. Ostalo bo vse isto kot sedaj ali še slabše.
Srce in misli so zvesti zahtevam, ki jih položimo vanj.
Nihče se ne bo z vami prepiral, kadar obrnete termostat na drugačno temperaturo, kot je že v prostoru, vsi bodo čakali hladnejši ali toplejši zrak. Toda prerekali se bodo, da lažete, da ste nerealni, da to ni za vas, da to ne zmorete, da vam ne bo uspelo…..la, la, la, la, KO SI BOSTE POSTAVILI CILJE!.
Toda vaše misli in vaše srce je oblikovano prav tako, da proizvede to kar v njega vsadite, oziroma postavite cilj tako, da izpovedujete to kar hočete doseči, izpovedujte s svojimi besedami.
Morda vam ni všeč, toda takšen je ta princip delovanja, pa če vi verjamete ali ne.
Kaj pa, če nekdo nastavi termostat na 22 in potem čez nekaj minut na 15 in potem spet na 35, pa na 21…? Na ta način klima ne bo delovala pravilno in bo verjetno pregorela varovalka. Aparat ni bil oblikovan tako, da bi v zelo kratkem času prestavljali temperaturo iz ene skrajnosti v drugo. Pregorelo bo elektronsko vezje. Mogoče se vprašate, le kdo je tako neumen, da bi to počel s klimo? Vendar nekateri ljudje to nenehno počnejo.. Postavijo si cilj, so pozitivno naravnani, pozitivno govorijo, potem se čez nekaj dni ozrejo na okoliščine in pravijo: To se nikoli ne bo zgodilo, nikoli mi ne bo uspelo , brez veze da se trudim, ne vem kaj naj storim….S temi besedami so ravnokar prestavili termostat, zamenjali so cilj iz pozitivnega v negativen. Srce, misli in možgani postanejo zbegani in »pregorijo«. Nastane dvom, depresija, razdvojenost.
Ali nam je naša klima kdaj rekla: » ne, ne bom ti dala hladnega zraka, potrebuješ vroč zrak?« Ne , ker ne deluje tako. Dosledna je in vedno proizvede le tisto, kar od nje pričakujemo (če le ni pokvarjena).In ravno tako naše srce in naš um, proizvedeta tisto kar želimo in pričakujemo.
  • Ali lahko termostat  sam proizvede rezultate(hladen zrak) brez aparata? Ne!
  • Ali lahko aparat sam brez termostata proizvede rezultat (hladen zrak)?.Ne!
  • Ali lahko oboje skupaj vendar brez elektrike proizvede rezultat? Ne!

Zato moramo svoje cilje zastaviti svojemu srcu tako, da jih izgovarjamo v veri. Klima se z nami ne bo prepirala v nobenem primeru. Tudi naši možgani se ne bodo. Karkoli jim rečemo, to shranijo. In kar je v možganih shranjeno, to pride tudi ven iz njih v določenem trenutku.
Naše misli in naše govorjenje postavi cilj. Kar sejemo to žanjemo. Zemlja v našem vrtu ne odloča, če je seme, ki smo ga posejali pravo ali ne.  Zemlja bo proizvedla tisto, kar v njo posejemo. Ravno tako bo naše življenje in naš um proizvedlo tisto kar v njega posejemo.

Si želite prenoviti svoj um? To je proces, ki ga dosežete z izpovedovanjem (izgovarjanjem, govorjenjem).Izpovedujte na glas , da se usede v vašo podzavest. Z izpovedovanjem pride vera in se zasnuje predstava želenega cilja, nato čez čas pride do uresničitve. Ta način deluje na vseh področjih našega življenja in v vseh okoliščinah. Toda za to je potreben čas in urjenje. To je proces, to ni trenutna muha, to je način življenja. To ni nekaj kar le poskusiš. Če boste samo poskušali, potem za vas ne bo delovalo. Vztrajajte. Ne odnehajte, kadar je videti, da se vam stanje slabša. Ne obsojajte se.  Ne čakajte na jutri. Začnite sedaj, sedaj je pravi trenutek. Začnite tam kjer ste, s tem kar imate.
Urite svoj um in svojo vero. . Izpovedujte. Zmagujte. Zmagajte!Verjamem v vas! Uspeh vam pripada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Proces miselnega pripravljanja na neko nalogo:

  1. Ponovim in podoživim preteklo pozitivno izkušnjo.
  2. Zaprem oči, globoko zajamem sapo, se sprostim.
  3. Predstavljam si, kako se v »nalogi« dobro izkažem.
  4. Opišem, doživljam in vidim točen izid, ki si ga želim (lahko predvidim, tudi morebitna vprašanja, ali zadržke, da se bom lažje znašel v resnični situaciji in imel pravilen odgovor).
  5. Ustvarim občutek uspeha in zadovoljstva.
  6. Se nasmehnem, globoko izdihnem, se sprostim, odprem oči in pripravljen sem na najboljšo možno izvedbo »naloge«
  7. Nikoli, nikoli, nikoli ne razmišljam o tem, kar nočem, da se mi zgodi.
  8. Vedno, vedno, vedno govorim, razmišljam in v mislih vidim izid, ki ga želim.

TRUDITE SE IN URESNIČITE SVOJE SANJE!!!

Gradivo ni lektorirano, vendar imate vso pravico in dolžnost, da ga razmnožujete, uporabljate in prakticirate v vsakdanjem življenju. (Nena)



______________________________
Prisrčen pozdrav,


DAKI, Danijel Brestovac, s.p.

Dovje 114
4281 Mojstrana

http://www.daki.si/

http://www.daki-si.com/

http://www.danijel-brestovac.weebly.com/

D.