Preskoči na glavno vsebino

Prebral: Vzgoja (57)

V lokalni knjižnici sem 'naletel' na revijo vzgoja. Ker sem oče treh nadobudnih genijev, mi vsak pameten nasvet pride prav. Včasih ni prav enostavno dopovedati in vzgajati. Če sem čisto iskren, je to nekaj najtežjega, kar me čaka. Da kot vodja povedem svoje otroke v boljši jutri in jim privzgojim dobre vrednote.

No, večkrat mislim, da ko stopim v knjižnico, me knjige same najdejo, kakorkoli da to čudno zveni. Zadnje čase sem začel iskati mnenja tudi v raznih strokovnih in laičnih revijah. Ena od teh je prav ta, o kateri pišem.

Uvodnik v številko 57 se mi zdi prav poseben in prav priročen za današnje razburkane dni, ko še sami ne vemo, ali nam zgodovina prav pride ali ne. Je zgolj omejitev v času in prostoru ali je morda blagoslov. Predvsem se lahko kaj iz nje naučimo, čeprav dvomim, saj kot je zapisano v knjigi - Filozofija, človek in njihovo življenje - na strani 138 avtorja G. W. F. Hegla, da nas "izkušnja in zgodovina učita samo to, da se ljudstva in vlade še nikoli niso česa naučili iz zgodovine in da nikdar niso ravnala po naukih, ki bi jih bilo treba dobiti iz nje."

Da ne bom nerazumljen, kar se mi pogosto dogaja, saj se vračam iz nočne in mi misli kar vrejo (pa še prek telefona pišem, tako da so napake in nepravilna citiranja neizogibni del), objavljam del uvodnika, ki mi je dal misliti. Avtor mag. p. Silvo Šinkovec (vir: www.revija-vzgoja.si/vzgoja/uvodniki/letnik-xv-st-57-spomin/):

Na seminarju Osebni dnevnik
napišemo svojo življenjsko
zgodbo. Ira Progoff je zasnoval
delo na podlagi narativne
filozofije, ki trdi, da naša
zavest deluje narativno. Iz zaporedja preteklih dogodkov
izberemo nekatere in jih
vključimo v zgodbo: v pripoved
dneva, leta, življenja. Podoba o
nas je zgodba, ki jo ustvarimo
o sebi. Na seminarju na novo napišemo svojo zgodbo.
Potujemo po sledeh spomina in
preteklo izkušnjo prenesemo v
sedanjost (re-enactment),
vstopimo vanjo in z vidika
toka dogodkov v času na nov način povezujemo pretekle
dogodke. Ko na novo gledamo
svojo zgodbo, odkrijemo
smisel nekaterih preteklih
(predvsem bolečih) dogodkov.
Ker jih gledamo s perspektive sedanjega življenja, jih vidimo
drugače. Ker jih razumemo,
vidimo njihov smisel in pomen,
jih sprejmemo, zato ne bolijo
več. Udeleženci seminarja
povedo, da jih to pomiri in napolni z upanjem. To je
terapevtski učinek. In kaj dela zgodovinar? Zbira
podatke o preteklosti in jih
interpretira.

Kako jih interpretira, je to že druga zgodba? Ali je kaj populizma, politike in škodljivih dejavnikov vmes, bi lahko o tem pisal vsaj tri dni in ne bi prišli do resnice. Ali pač?
~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com

Sent @nokia

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…