Jesti ali ne jesti meso??

Osvoboditev živali, revija za prijatelje živali, let 9, št. 24, dec 2012

str. 3 (uvod)- ... pa ne pozabimo na živali, kajti že Pitagora (6. stol. pr. n. št.) je učil, da se človeku povrne vse, kar stori živalim: "Zemlja bogato in obilno podarja miroljubno hrano. Nudi vam jedi, ki niso obremenjeni z umori in krvjo." In mi skoraj tritisoč let kasneje?

Str. 24/25 (kruta resnica o mleku)- krava ima mleko le, ko dobi telička. Ker gre njeno mleko za ljudi, ji telička vzamejo takoj po rojstvu. Telice vzredijo v nove krave mlekarice, telički pa po tri do šest mesecev dolgi reji končajo v klavnici. Tudi njihove matere, ki jih niso nikoli poznali, ne dočakajo starosti: krave mlekarice v povprečju zakoljejo v starosti štirih do petih letih. Z vsakim kozarcem mleka tako ne podpiramo le trpljenja krav v proizvodnji mleka, temveč neposredno tudi industrijo teletine.
...
V starosti približno treh let spravi na svet svojega drugega telička in spet 10 mesecev daje mleko. Mnoge krave so že v tem času čisto shirane zaradi skrajno nenaravnega dajanja mleka.
Pri petih letih je krava odrasla, a se je njena "amortizacijska doba" že iztekla: Življenje krave mlekarice, ki ga je zaznamovala ozkost bivalnega prostora, tema, stalna nosečnost in bolečine, se konča pri starosti 4 do 5 let v klavnici.
...
Teličke vzamejo materam že en ali dva dni po rojstvu, da ne bi "odpil" mleka. Mladiče je seveda strah in hrepenijo po svojih materah. Krave in telički zato pogosto dneve dolgo jokajoče tožijo eden za drugim.

Str. 37/38 (Ljudje, prenehajte jesti živali - Moris Hoblaj, teolog in sociolog)- cerkev zase trdi, da jo je ustanovil Jezus in da jo vodi sveti duh po najvišji duhovščini na čelu s papežem, samozvanim "svetim očetom". No, ta ista cerkev je v teku zgodovine uvedla praznik božič, ki ga prvi kristjani niso poznali in niso slavili. Božič, rojstni dan jezusa, se je pojavil šele kasneje, uvedla pa ga je na novo osnovana rimska cerkev s papežem na čelu - lahko bi se reklo sekta, ki se je odcepila od cerkeve prvih kristjanov. RKC je uvedla božič in določila datum, ki je bil v rimskem cesarstv znan kot dan rojstva boga sonca Mitre.
...
Cerkev se je prilagodila duhu časa in z njo njeni verniki. Videti je, da cerkvi pomembnejši duh časa, denar, oblast in ugled. Vse to so atributi boga podzemlja Baala, ...



www.osvoboditev-zivali.org

Zdrava televizija lahko spremljate na T-2, Amis in Siol.