Preskoči na glavno vsebino

Review: Za Narodov Blagor: Komedija V Štirih Dejanjih


Za Narodov Blagor: Komedija V Štirih Dejanjih
Za Narodov Blagor: Komedija V Štirih Dejanjih by Ivan Cankar

My rating: 5 of 5 stars

Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 112-112 | Added on Monday, July 14, 2014 6:06:10 PM

Jaz ne dajem kruha ljudem, da bi mi rasli čez rame, da bi delali proti meni. Prvo je meni moj blagor. To upoštevajte, prosim!
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 213-215 | Added on Monday, July 14, 2014 10:12:04 PM

jaz mislim, da pride čas, ko bo napolnila ideja slovanske vzajem nosti vsa srca, ne samo tiste izvoljence, ki danes v svojih tihih sobah, polni svete navdušenosti —
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 361-363 | Added on Monday, July 14, 2014 10:19:28 PM

Naj bi bil lagal, kakor lažemo mi. Dandanašnji je laž tako v časteh, da, se niti najpredrznejši ne sme drgniti ob njo. Resnico je treba spoštovati v teoriji, — za prakso nima nobene vrednosti. Prvo je, da človek živi, — če živi s pomočjo laži ali resnice, je naposled vseeno.
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 960-962 | Added on Tuesday, July 15, 2014 6:52:59 AM

Toda, oprostite, nekaj je kljub temu zad … za temi stvarmi, tako rekoč … za narodovim blagrom. Kako bi se mogli drugače ljudje zanimati … za narodov blagor … in čemu se potemtakem prepirajo? … Zelo zamišljeno. Hm, nekaj mora biti zad — za narodovim blagrom.
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 969-970 | Added on Tuesday, July 15, 2014 6:54:23 AM

Človeka duši to tesno obzorje, ta malenkostna družba … Strašne so te razmere, kadar je v prsih hrepeneče srce, svobodna duša
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 1466-1467 | Added on Tuesday, July 15, 2014 7:20:04 AM

Poiščite tisti stari program ter ga pogrejte. V programih je nekaj slovesnega in slovesnost deluje na ljudi.
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 1516-1520 | Added on Tuesday, July 15, 2014 7:22:40 AM

Program se je izgubil. Kremžar, Mrmolja Izgubil? — Kakšen program? Grozd Nič ne de, programov je veliko, — ta ali oni, je naposled vseeno. Treba je samo, da so besede dolge in lepe.
==========
Za narodov blagor (Ivan Cankar)
- Your Highlight Location 2073-2077 | Added on Tuesday, July 15, 2014 8:05:05 AM

Grozd Nisem mislil tako. Naj me pride vaš mož prosit oproščenja. Lahko mu oprostim, ker nimam od njega ne škode ne koristi … Grudnovka Dokler govorite o oproščenju, se o spravi ne more govoriti. Pozneje torej.
==========
View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…