IGRA


"V vsakem 
primeru se mora manager zavedati, da je uspeh njegovega podjetja odvisen od vedenja in odziva konkurentov, zato jih mora nenehno analizirati in spremljati, kakor tudi pogoje povpraševanja na trgu (povzetki mikroekonomije, vir: google)!
Končne igre s ponavljanji - Igralci vedo, koliko korakov bo igra trajala oziroma, kdaj se bo končala. Ker omejenost števila korakov igre odstrani učinkovite mehanizme  »kaznovanja« in »nagrajevanja«, se pri končnih igrah pokaže možnost oportunističnega vedenja igralcev. Oba vesta, da v zadnjem koraku ne bosta igrala kooperativno, zato nimata interesa, da igrata kooperativno tudi v predzadnjem koraku in v vseh prejšnjih korakih. Celotno igro igrata, kot da bi bila enopotezna. Oportunistično vedenje igralcev pripelje do sodelovanja in privede do konkuriranja (povzetki mikroekonomije, vir: google)."
Ne vem zakaj, vendar sta me zgornja citata odtrgala od učenja in knjig, ter me primorala, da napišem nekaj na to temo .

Zelo lepo se zgornja citata vidita v filmu DUPLICITY – http://www.imdb.com/title/tt1135487/ - kjer se vprašaš, ali je res vse igra? Ali se res igramo? Tako mi z drugimi, kot drugi z nami? Ali se močni in vplivni igrajo z nami?

The Science of Business Strategy - "Business is a game," proclaimed IBM founder Thomas J. Watson. "The greatest game in the world if you know how to play it." (http://www.gametheory.net/professionals.html)


Še kar me bolj bega, je to, ali si želim biti manager v takem svetu, kjer je vse igra? Odgovor...jah, odgovor bo sledil skozi moje življenje in delo! Bomo videli?! Mogoče sem pa celo dober v tem??


Prepare to be DAZZLED!


In za konec "moje" teorije iger moram navesti Nash equilibrium, ki je genij teorije iger. Kako lahko preživiš, je tako, da delaš kaj je najbolje zate in za skupnost  skupino, delodajalca ali kogarkoli, ki te je najel, da opravljaš delo zanj.




Zakaj to pišem? Ker se vse da, samo če se hoče - http://youtu.be/pJNmKn8f15E?t=35s.




Več o teoriji iger si lahko ogledate na spodnjih elektronskih naslovih:
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_theory,
  2. http://www.gametheory.net/lectures/business.pl,
  3. http://www2.owen.vanderbilt.edu/Mike.Shor/courses/game-theory/,
  4. http://oyc.yale.edu/economics/game-theory/contents/sessions.html,
  5. http://www.agsm.edu.au/bobm/teaching/SGTM.html.
Viri: