Obnašanje in mislenost!


Every day, we meet people with Radical ideas, extreme thoughts, which we can’t comprehend, or ideas and thoughts which can’t be accepted by logic or reason.

Every day, we find strange habits, that some individuals relate to Religion, where it’s only related to old customs and habits.

Every single day we meet these people and see these actions, we can’t understand where did they come from, or based on which grounds.

Only one psychological experiment made it clears –at least for me-, why do people act or think like that.

It’s the Heritage and legacy of a specific social environment, we may all know that, but the only different thing is that the experiment shows it from a very unique point of view.

I guess this experiment reflexes lots of our upside-down models that we meet daily in our beloved country Egypt, the land of 7000 years of Pharos.




To je nekdo zapisal za Egipt. Sam sem prepričan, da velja za cel svet. Nadaljuje, v svojem blogu, s poskusom opic, banano, stopnicam in mrzlo vodo. O tem poskusu sem pravil kolegom, vendar ga nikoli nisem vedel povedati v celoti. Mnogi me niso razumeli, mnogi me niso dojeli, vendar poanta ostaja ista. ZAKAJ SE VEDNO NAJDE NEKDO, KI TE DEGRADIRA IN VLEČE ZA ROKE IN NOGE NAZAJ?? TI PRAVI, DA SI MANJ VREDEN ALI NISI ZA TO DELO, SLUŽBO, POLOŽAJ, ŠOLO, ITD..!! ZAKAJ????

Prebral sem nekje v neki knjigi o poskusu na opicah, ki se lahko reflektira na vse nas. Zakaj? Sami razmislite! Mogoče nam bo šlo od rok!

Srečno pri razmišljanju!!


Za lažji razmislek prilagam video o poskusu na opicah:



Ali je v interesu drugih, manjšine, da to vemo? Tudi o tem si sami pridobite mnenje.

Sam vem kaj je res in tudi vem, zakaj je tako.



Za lažjo predstavo oz. prevod, kopiram blog g. Marjna Račnika, ki ga v celoti navajam in citiram (http://www.vodja.net/index.php?blog=1&p=152&more=1&c=1&tb=1&pb=1):

Poskus z opicami – oblikovanje navad

Začnite s kletko, v kateri je pet opic. Znotraj kletke, pod strop, na vrvico obesite šop banan, pod njo pa postavite lestev. Verjetno bo katera od opic takoj skušala splezati po lestvi proti bananam. Takoj, ko se to zgodi, njo in vse ostale opice polijte z mrzlo vodo tako močno, da bodo banane ostane nedotaknjene. Ko se bo čez čas še kakšna druga opica skušala na enak način dokopati do banan jih ponovno obilno polijte z mrzlo vodo.

Kmalu bodo opice pričele same preprečevat dostop do banan svojim sostanovalkam. Če se bo katera od njih hotela povzpeti do banan jo bodo ostale vlekle nazaj. To je točka, ko lahko prenehate s polivanjem z mrzlo vodo.

Sedaj pa vzemite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda hotela lotiti banan, a jo bodo ostale napadle in ji to zaradi preteklih izkušenj - preprečile. Po še nekaj poskusih se bo naučila, da bo napadena vsakokrat, ko se bo skušala po lestvi približati banani.

Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ker se bo ta spet poskušala povzpeti po lestvi in doseči banane, jo bodo ostale napadle. Tudi prejšnja nova opica se z navdušenjem pridruži njenemu kaznovanju. Na ta način postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobivala batine od sostanovalk, ko se bo skušala približati bananam.

Ko zamenjate vso “staro garnituro", nobena od navzočih opic nima izkušnje z mrzlo vodo in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker - kolikor one vedo - se to od nekdaj ne sme. Sploh nimajo pojma, zakaj ni dovoljeno vzeti banan in zakaj sodelujejo v kaznovanju, če bi si katera drznila seči po njih.

In tako nastajajo različne kulture, prepričanja, pravila obnašanja, red v podjetjih, politika, večne resnice … Za marsikaj ne vemo točno, zakaj se počne na takšen način. Ko koga vprašate z ZAKAJ, bo odgovoril: “Enostavno tako pač je in pika!”

Avtor: Team building, trening vodenja, poslovna komunikacija, NLP. Treningi so prilagojeni vašim potrebam. Marjan Račnik, 051 362 153, marjan@vodja.net, http://www.vodja.net.


In še za konec video z youtuba, katerega sem našel pri Petru Kamničarju na FB, ki se mi zdi enkraten za razmislek.


 




Za konec bi dodal, da dokler te vlečejo za noge, roke in mečejo polena pod noge, pomeni, da si na pravi poti. Poti k uspehu. Vlečejo te, ker vedo, da ti lahko uspe in jih je strah. Kot je rekel moj prijatelj Bogdan Janša, jih je strah, da boš bolje opravil, kot so oni in bo potem razvidno, da niso nič naredili dobrega ne pomembnega. Mogoče je pa v tem kaj tudi resnice?!


Viri: