Prebral: Umetnost obvladovanja konfliktov


Umetnost obvladovanja konfliktov
Umetnost obvladovanja konfliktov by Marko Iršič

My rating: 4 of 5 stars





Razreševanje konfliktov pomeni ustvarjanje prostora, odnosa in življenja tam, kjer ga prej ni bilo.

Težave so včasih pri drugem, včasih pri meni, največkrat pa med nama.

Če si oba mislita: "Ne bom se nehal kujati, dokler se drugi ne neha," se bosta še dolgo kujala.

So vsakem prepiru se lahko vprašate dvoje: "Kaj lahko v bodoče naredim, da do prepira ne pride?" in "Kako lahko ta prepir prispeva k izboljšanju odnosa ali moji osebni rasti?"

Str. 9- če se zavedamo, da imamo izbiro, potem se bomo konfliktom verjetno izogibali ali zanje krivili druge, če se bomo znašli v njih, posledično pa bodo škodljivo vplivali na naše odnose in na nas same. Ena od temeljnih težav pri obvladovanju konfliktov in neusklajenosti je v tem, da se usklajenost predpostavlja, čeprav je resnici na ljubo vse prej kot samoumevna. Kadar se neusklajenost pokaže, pa se namesto k reševanju pogosto zatekamo k obtoževanju, nasilju ali prekinitvi komunikacije.

Str. 10- Odzive na konflikte se vede ali nevede naučimo predvsem v družini. Od tega, kako uspešno konflikte obvladujejo naši starši, je odvisno, kako uspešno jih bomo obvladovali tudi mi. Odzivi, ki se jih naučimo, so lahko bolj ali nanj funkcionalni in take prenašamo naprej v svojem življenju in še posebno v svoj partnerski odnos.

Str. 49- tudi na delovnem mestu pričakovanja nadrejenih bistveno vplivajo na uspešnost zaposlenih. Tisti, pri katerih pričakujejo večjo uspešnost, dejansko dosegajo boljše rezultate. Tudi v osebnih odnosih naše predstave in pričakovanja vplivajo na druge.

Str. 103- razrešeni konflikti omogočajo večje zaupanje drug drugemu ali samemu sebi.

Str. 131- konfliktno izzvani so tisti posamezniki, ki ne zdržijo veliko napetosti (lahko tudi zato, ker je preveč nakopičenih, nerešenih konfliktov, najsi bo notranjih ali zunanjih)....  

Str. 228- če sami ne znamo obvladati konfliktov, zaman pričakujemo, da jih bodo znali naši otroci, zato je prva dolžnost staršev v tem, da se naučijo obvladovati lastne konflikte, saj bodo šele po tem znali pri tem pomagati otrokom.




View all my reviews