Review: Slovenska država Karantanija : institutio Sclavenica


Slovenska država Karantanija : institutio Sclavenica
Slovenska država Karantanija : institutio Sclavenica by Jožko Šavli

My rating: 3 of 5 stars



Karantanija

str. 14- jasno vidimo, da slovensko podložništvo ni zgodovinsko, temveč ideološko, usmerjeno v samouničevanje slovenske kulture, jezikovne in narodne zavesti, kakor so ga narekovale koristi velikih ideologij zunaj slovenskega prostora.

str. 24- v zavesti slovenskih ljudi v Alpah je Zlatorog ostal kot simbol večnega zakona o spoštovanju narave in vsega stvarstva, kakor tudi svarilo človeštvu, ki bo izgubilo svoje življenjske okolje, če v svojem pohlepu po bogastvu oz. zakladih ne bo poznalo meja.

Str. 80- Triglav, ki predstavlja trosvetje (str. 79- nebo, zemlja in podzemlje), je znamenita gora vesoljstva, "axis mundi", poznana v verstvih Evrazije kot gora bogov, zlata gora ipd. Od te gore, ali obratno, izhaja tudi sveta gora, "mons sacer", katere pojavi so mnogo bolj številni in so se zlasti v slovenskem izročilu ohranili do danes kot svete gore ali božje poti.

Str. 104- V Karantaniji so hervardi morali biti udarna, stražna vojska (slovensko "heraj" - udari, "varda" straža), podobno kakor langobardski "arimani". Iz njihovega imena je nastala oblika Hrvati....




View all my reviews