Preskoči na glavno vsebino

Nikoli ne veš

Danes sem spoznal na vlaku gospoda, srednjih let, iz Bosne, gradbinc. Taki hočejo mene oz. kot bivši gradbinec, se 'čutimo'. Rahlo pijan, mi v 15 minutah razloži življenjsko zgodbo.

Najbolj presenečen sem, da sem ga hotel poslušati. Načeloma sem se vedno distanciral od vseh potnikov, ko sem še delal kot sprevodnik, vendar danes, kot potnikem sem z veseljem prisluhnil gospodu.

Nekako je začel zgodbo, kako je delal za največje podjetje na gorenjskem. Nato, koliko sodelavcev je imel in seveda, brez tega ne gre v gradbeništvu, koliko so spili in katere gostilne so obiskali. Sam sem bil cca. 10 let v tem poslu in ga čisto razumem.

No, nato je prišla debata iz kje je? Je iz Reke, Bosanec po rodu, natančneje Srb. Vsaj zdi se mi, k mi je razlagal, da je čuvaj most v Brodu, ki je ločeval Bosno in Hrvaško. Govoril je zelo prikupno in smešne anekdote so sledile, tako da ga je bilo veselje poslušati.

No, vojna anekdota je, kako je na prvi straži zaspal. Nato, kako je dobil Hrvata, ki je preplaval Savo zaradi stave. Šlo se je za tisoč nemških mark, če preplava Savo in prinese jelen pivo na Hrvaško.

Iz te anekdote sva se znašla v zgodbi o njegovem sinu, ki ima čudno bolezen. Strokovni izraz ne bom iskal, je pa tista bolezen, ko se posežeš in lahko izkrvaviš. No, ker so hoteli v Srbiji odrezati sinu nogo (ne vem točno kako smo do tega prišli), Avstrija, Nemčija in Italia ga niso hoteli, je zaprosil Slovenijo, da operirajo sina. Cena? 100.000€.

Kako jih je dobil? Prišel je na tv, kanal 3, in povedal, če bi sam imel toliko denarja, bi vsem pomagal, ker nimam, pa prosi za pomoč. Pred tem je bil pri jasnovidki v Romuniji, pri hodži, ki mu je razložil, da ima sovražnika blizu sebe, itd..

Pravi, nič ni pomagalo, dokler niso operirali. No, da se vrnem. Ko je nastopil na tv, je denar čudežno pritekal. Iz vseh krajev države Bosne in Hercegovine.

Sina operirali, mu je bolje, vendar še nekaj potrebuje, vendar nisem razumel kaj.

Nato se je ozrl levo in desno, ter mi tiho dejal: "Nikad ne znaš kad ćeš koga trebati, zato treba sa svima lijepo."

Malo sem se zamislil, saj sebe ne smatram za najbolj prijazno osebo, vendar je čas, da se spremenin. Morda je čas, da potlačim svoj ego, saj resnično nikoli ne veš, kdaj boš koga potreboval.

Če se že sam ne držim tega pravila, bi pa rad sinove naučil, kot jih že sedaj učim, naj ne bodo takšni kot jaz, ampak drugačno boljši. Srčno upam, da se bodo tega držali in da se bom znal sam držati našteva gospoda z vlaka, ki je na koncu stopil dol v Radovljici.

Srečno, gospod Radovljica.
~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com

Sent @nokia

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…