politika in morala


________________________________


Str. 63:

V celotnem Plutarhovem opusu, predvsem pa v Moralia, je ocitno, da pripisuje velik pomen moralnim vrednotam. Moralne vrednote so mu pomembnejse od moci in uspeha, vendar poudarja, da moralne vrednote niso prirojene ali dane same od sebe, ampak se jih je treba nauciti in se v njih uriti.


Str: 92/93

Za opis zavistnega straca uporabi prispodobo iz narave, ki znotraj vsadanje morale funkcionira kot aksiom: zavistni strace je kot zavistno drevo, ki unicuje vso podrast (796a-796c), moral pa bi biti zascitniski, umirjen, mladim pomagati do uveljavitve, skratka koristno drevo..........



Str. 118:

Meni, da je razlika med bogatimi in revnimi naravna, zato se zagovarjanje enakosti vpisuje med tipicne prevare, h katerim se zatekajo poplitiki, kot lahko preberemo v Solonovem zivljenjepisu:

"pripoveduje se tudi, da je krozil po mestu neki njegov izrek, ki ga je bil izrek ze pred tem, namrec, da enakost ne dela vojne. Beseda je bila enako vsec premoznim in ubogim, onim, ker so pricakovali enakost, ki temelji na zlahtnem rodu in krepost tem, ker so mislili na enakost po merilu in stevilu"



Druzbena neenakost je zanj naravna in pravicna, pravicno jo je ohranjati, evergezija pa deluje kot mehanizem za blazitev pretiranega in druzbeno motecega obcutka neenakosti. Kljub temu zgovarja nujnost druzbene hierarhije.



Str. 127:

Njegova zavrnitev politike kot donosnega posla lahko stejemo med retoricne topose, saj trdi, da se pravi politiki ne ukvarjajo s politiko zaradi dobickonostnosti, kar lahko primerjamo s Platonovimi idejami v Drzavi:

"zato dobri ljudje nocejo vladati niti zaradi preozenja niti zaradi casti. Nocejo namrec niti tega, da bi jih imanovali placance, ko javno zahtevajo placilo za vladanje, niti tatove, ko zaradi oblasti placilo prejemajo na skrivaj; po drugi strani ne vladajo zaradi cast, ker niso castihlepni.



Str.: 292

Kako naj uoravlja drzavo in preprica skupscino ali svet mlad moz, ki je o tem zgolj prebral knjigo ali si delal zapiske na predavanju o politiki..., ce ni pogosto stal ob vajetih in krmilu ter si pridobil izkusenj med nevarnostjo in neprijetnimi zadevami......seveda da ne more.


___________________________________________________

Politika?! Ne bom nikoli pozabil razna sprenevedanja in podtikanja na slovenskem političnem odru. Sem bil še mladostnik, ko nam je vladal g. Drnovšek. So dali vse o sebe, da bi ga "zrušili". Uspelo jim je. Nato je gospod zbolel in se sprevrgel v jogo, tantro in se ne vem kam. Dojel je, da je politika ena nevarna in zelo sporna zadeva polna potikanj,sprenevedanj, pljuvanj in laži, laži in laži .

Nato so prišli »naši«. Kako kdo so to »naši«? Ja SDS namreč. Po letih jokanj in stokanj v senci, so prišli do oblasti. Se jim je pogled zameglil od višine?? So se s preveliko željo se lotili utopističnega problema? Rešiti in spremeniti politiko na bolje v Sloveniji v dobrobit ljudi, ki tu živijo? Sedaj so zopet drugi »naši«. Ja, SD seveda. Oni bodo drugačni in spremenili bodo svet. Če že sveta ne, pa zagotovo Slovenijo. Le kaj bi Plutarh na to porekel?

Le kdo bi kaj porekel in čemu? Politika je in vedno bo. Za ene dobra, za druge sporna. In ko sporni pridejo na vrh oni drugi jokajo. Vse je to en »velik show«. Mi, gledalci smo neumni in zavedeni ko to gledamo in ploskamo. Vendar kaj naj drugega počnemo?

Vladajoči bodo imeli vedno največ privržencev. Poglejte si samo primer prestopa iz ene v drugo vladajočo stranko našega vrlega bivšega ministra. Sedaj ga tudi ne moti, če dela za tretje. Me je strah, da sem preneumen ker verjamem v nekaj in se za to pripravljen nekaj storiti. Verjeti bi mi vsi morali samo v veter. Kako piha, tako nastaviti jadra. Drugi naj umirajo, saj nimajo vile v Ljubljani. Le katere so to moralne vrline, da se »obrne kot kalceta«, bi rekel Iztok Mlakar, slovenski kantavtor.

In naj končam s Plutarhom, da starejše drevje uničuje mlaje (seveda v prispodobah), a me zanima, kako bi ravnalo mlado drevje, če ne bi bilo starega drevja? Tako bi se razbohotilo, da bi vse pred seboj poteptalo.

Vendar, se sprašujem, ali bi to mlado drevje samovoljno odmrlo, da pusti prostor mlademu drevju zopet. Vsi tudi vemo, da ne.

Enakost, morala, staro nasproti novemu, itd, so misli in razmišljanja za naivne. Z leti,ko se staram tudi sam gledam na mlade drugače. »Saj so premladi, naivni, nimajo pojma…« In tudi velika večina nima, vendar eni so bolj napredni kot mi, naša generacija. Sedaj se sprašujem le kako gledajo potem name. Sam menim, da sem pameten,...a drugi vidijo to, kar sam vidim v mlajših. Mladost, površnost in grožnjo!!!

Največji debilizem, kar sem jih slišal zadnje čase je, ko sem gospoda vprašal iz Maribora, vidnega in vplivnega člana stranke Zares-a, zakaj se je odločil za politiko, mi odgovori:

  • da zaradi novih izzivov,
  • da zeli spremeniti svet,
  • da si zeli doprinesti nekaj
  • in se ne vem kakšna sranja.

Ne, dragi moj, notri je zaradi ekonomskega in osebnega dobička, lastnega interesa. Naštevanje zgoraj je le za neumne.

Moč, denar, oblast in neenakost je droga z vsakega politika, kaj ne g. Plutarh? A vendar, ko bom sam prišel »gor«, to name ne bo vplivalo. Trdim z vso pametjo, razsodnostjo in prepričanostjo vase (seveda ne smem pozabiti omeniti tudi figo v žepu)!!