zgodovina retorike


______________________________________
knjigo preberite in nato chomsky »anarhizem in demokracija«. Ko to povežete skupaj, vam bo marsika jasno.
____________________________________________________

dr. Boris Grabnar - zgodovina retorike – ljubljana, 1997, šola retorike
to knjigo preberite in nato chomsky »anarhizem in demokracija«.
Predlog sprememb:
Preberite… in nato Chomsky-jev Anarhizem in demokracija… Nato povežite prebrano in marsikaj se vam bo razjasnilo…
Ko to povežete skupaj, vam bo marsikaj jasno.


__________________
Ko zacnete brati, dobite vpogled v zacetek retorike. Kja pomeni in kak smo s tem pridobili? Ce povzamem, pomeni retorika prepricati v svoje prav za vsako ceno. Seveda so bili zacetki tezki, vendar z evolucijo govornistva oz. Retorike, smo tudi dobili mocne, iznajdljive in koruptivne ljudi. Kaj lahko naredimo s to mocjo? Kot vemo, je moc edini oz. Skoraj edini razlog, zakaj se clovek odloci za politiko. Pustimo razna natolcevanja o tem, kako zelis spremeniti svet, izboljsati razmere socialno (kot bi rekel chomsky, so oni vedno v napoto in odvec) sibkim in nemocnim. S tem prides v politiko. Delas pa vs edrugo. Saj te glas reveza, ki verjame vame, rav malo zanima. Zanima te, ce te bodo kaksne koorporacije in mocni podjetniki podprli. Kako lahko pri tem zasluzis in se resis naivnih, vate verujocih revezev, ki mislijo, da boste spremenili svet. Am se spomnim, kako swem 15. let nazaj v rojstnem kraju podpisal peticijo za lokalnega politika. Moj takratni gazda mu je verjel in prosil podise okoli. Ko prisel noter, ga ni bilo nekaj casa domov, nato je rekwel, da je tezko spreminjati in se ne da. Da on sam ne more. Da mora vsaj se naslednja stiri, ce ne osem biti v politiki, da kaj spremeni. Iz zidarja se je prelevil v politika. Lazljivega? To ne bom sodil. Sodim pa lahko preteklost. In ne bliznjo, ampak 2000. Let nazaj.

Z obilco retorike, so se ppjavile tudi mnozice. Z obvladovanje nji, so potrebovali pravila in zakone, ter seveda vedno pristoni strah in paniko. Pred cim? Pred neznamim. Se ravi bogom, a ne? S tem se jih bo dalo lepo kontrolirati.

Zato so ze od stragea egipta naprej, vladarji poosebljali boga, saj samo oni vedo, kaj je najbolje za ljudi. Pescica ljudi, ki je stela manj kot opar odstotkov, je obvladovala mnozico. Mi so ap itak v mnozici ne pomembni in se ne moremo kontrolirati, saj kot vsi vemo, je ucinek mase nepojmljiv. V masi (od nekoc do danes - danes so najbolj primerljivi navijaci), si enostvno mi in delas kot mi. Tako so nastal verstava, da mi gospod z audijem a6, razlaga, da, ce si lacen, bo ze nekdo ppskrbel in da je bog pravicen. A si zamenjamo vlogi? In da sm premalo verjel. V kaj naj verjamem? V a6 ali v enakost? Ali da eni jedo enkrat na dan, frugi pa non stop.

In kaj je rAzlika med nami in 2000. let nazaj?

Shocking, a ne? In kje so mi?

Tiho bodi in bodi ponizen, pa bo. Kajti, ce ne, bo bog poskrbel zate, kaj ne?
Predlog sprememb:
Že na samem začetku branja dobite vpogled nastanek retorike. Kaj retorika je, njen pomen in kaj pridobimo, ki jo osvojimo. Če povzamem, pomeni retorika prepričati v svoj prav za vsako ceno. Seveda so bili začetki težki, vendar z evolucijo govorništva oz. retorike, smo tudi dobili močne, iznajdljive in koruptivne ljudi. Kaj lahko naredimo s to močjo? Kot vemo, je moč edini oz. skoraj edini razlog, zakaj se človek odloči za politiko. Pustimo razna natolcevanja o tem, kako želiš spremeniti svet, izboljšati socialne razmere (kot bi rekel Chomsky, » so oni vedno v napoto in odveč« ) šibkim in nemočnim.
S tem prideš v politiko. Delaš pa vse drugo, kar ti je všeč, kar si želiš, kar potrebuješ. Saj te glas reveža, ki verjame vate, prav malo zanima. Zanima te, če te bodo močne koorporacije in močni podjetniki podprli. Kako in koliko lahko pri tem zasluziš in se rešiš naivnih, vate verujočih revežev, ki mislijo, da boste skupaj spremenili svet. Hmmmm, spomnim se kako sem 15 let nazaj v domačem kraju podpisoval peticijo lokalnega veljaka ( beri politika). Moj takratni delodajalec mu je verjel in nagovarjal in prosil ljudi naokoli, da so ga podprli. Ko mu je uspelo, ga dolgo ni bilo na spregled v naši lepi Sevnici, sledil j e odgovor, da se ne da lobirati, spreminjati in pomagati . Da on sam ne more. Da mora vsaj še naslednji štiriletni mandat preživeti, veliko bolje če osem …, da kaj spremeni. Iz zidarja se je prelevil v politika. Lažnivega? O tem ne bom sodil. Sodim lahko preteklost. Pa ne bližnjo, ampak 2000 let nazaj.

Z obilico retorike, so se pojavile tudi množice. Za njihovo obvladovanje, so potrebovali pravila in zakone, ter seveda vedno prisotni strah in paniko. Pred cim? Pred neznanim. Z Bogom? S tem se je dalo množico lepo kontrolirati, voditi in usmerjati.

In če pogledamo v zgodovino Starega Egipta… vladarji so poosebljali Boga, saj le Bogovi vedo kaj je najbolje za ljudi. Peščica ljudi, ki je štela manj kot nekaj odstotkov, je obvladovala množico. Mi, kot posamezniki smo v množici nepomembni in se ne moremo kontrolirati, saj kot vsi vemo, je učinek mase nepojmljiv. V masi (od nekoč do danes; danes so najbolj primerljivi navijači), si enostavno mi in delaš kot mi.
Tako so nastala verstva. A danes je verstvo, ko mi gospod, ki sedi za volanom Audija A6 razlaga o tem, da bo zato, če si lačen le nekdo poskrbel, da ne boš in da je Bog pravičen… In da sem premalo verjel. V kaj naj verjamem? V Audi A6 ali v enakost? Ali da eni jedo enkrat na dan, drugi stalno sedijo za mizo polno dobrot. Heheheeee, morda bi verjeli, če bi zamenjala vlogi!!!
Žal je danes za nekoga preživetje kos kruha, za drugega kaviar…. Za nekoga je sreča, da je ta mesec zmogel sestaviti konec s koncem , za drugega nakazilo milijona… In v kaj verjamete vi?

In kaj je razlika med današnjim in 2000 let nazaj?

Shocking, mar ne? In kje smo mi?

Bodi tiho in ponižen, pa bo. Kajti v nasprotnem bo Bog poskrbel zate, kaj ne?