Preskoči na glavno vsebino

Review: mala šola retorike : za pravnike in še koga


mala šola retorike : za pravnike in še koga
mala šola retorike : za pravnike in še koga by Bogdana Herman

My rating: 0 of 5 starsMala šola retorike

str. 10- živimo namreč v bipolarnem svetu, kjer nobena kakovost ne obstaja brez svojega nasprotja. Še več, polni izraz dobi prav ob svojem nasprotju. Dobro lahko vrednotimo le ob primerjavi s slabim, svetlobo samo, če jo vzporejamo s temo, ipd.

Str. 21- (iz romana Susanne Tamaro) Kadar te bo med življenjsko strastjo zgrabilo, da bi spreminjala napačne stvari v prave, se spomni, da je prva in najpomembnejša revolucija, ki jo treba opraviti, tista v nas samih. Ena najnevarnejših stvari, ki jih lahko narediš, je, da se boriš za neke nadzore, ne da bi si prej izoblikoval nazor o sebi.

Str. 24- izkušnje so pravzaprav samo druga oblika znanja, če smo se pripravljeni iz njih učiti.

Str. 28- tako denimo managerski, cerkveni, vojaški in parlamentarni govori običajno namenjeni prihodnosti (žal, je naš DRŽAVNI ZBOR še vedno pretirano obremenjen z ZGODOVINO!), govori tožilcev in zagovornikov preteklosti, slovesni in žalni pa sedanjosti.

Str. 59- prav tako morajo politiki svoja dejanja podkrepiti z lastnim zgledom, na primer z odpovedovanjem privilegijem, znižanjem plače ali kako drugače, da bi bilo le čim pristneje...

Str. 60- cilj slehernega poslanca, občinskega ali državnega svetnika, župana, državnega sekretarja, ministra in seveda premiera ter predsednika države bi moralo biti večje blagostanje ljudi, lepše in boljše življenje vseh, ne pa lastni in strankarski interesi ali ponovna izvolitev. ... NE SODIMO O LJUDEH, DA NE BOMO SAMI SOJENI! ...
(dr. Bučar na spominski prireditvi v Dražgošah pol leta po osamosvojitvi):
"Slep je, kdor vidi družbo samo s skrajnosti, samo z leve ali desne, ker ne vidi bistva. In bistvo slovenskega naroda je v širokem razponu od enega konca do drugega. Taka slepota že sama po sebi onemogoča potrebno strpnost, medsebojno zaupanje, videti v sosedu predvsem dobronamernost, sposobnost živeti ob in z različnostjo, ob ljudeh z drugačnimi nazori in prepričanji, kar je obstoj sleherne družbe neizogibno."

str. 62-kričanje v procesu formalnega komuniciranja, torej kričanja na nekoga, retoriki ne pojmujemo kot tvoren izraz suverenosti ali moči, temveč nasprotno, kot izraz neobvladovanja samega sebe, predvsem svojih čustev, pa tudi odnosa ali položaja, v katerem smo.

Str. 66- smisel našega življenja je pomagati drugim in s tem prispevati k blaginji posameznikov in celotnega planeta. Pogoj za našo srečo je sreča soljudi, zato investirajmo v žlahtnost medsebojnih odnosov.

Odlična knjiga!View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…