Review: Dialogues Concerning Natural Religion/The Natural History of Religion


Dialogues Concerning Natural Religion/The Natural History of Religion
Dialogues Concerning Natural Religion/The Natural History of Religion by David Hume

My rating: 4 of 5 stars





​Str. 20-
"nič ni gotovega na svetu, niti slava niti blaginja. Bogovi

mečejo vse v zmedo; vsako stvar mešajo z njenim nasprotjem;

da vsi mi, zaradi naše nevednosti in negotovosti, plačamo za to

z več čaščenja in spoštovanja. " (EURIPID, Hecuba~956)

Str. 70- v tedanjem času je postalo jasno, da celotno kraljestvo religiozne vere lebdi nad razumom, je negotovo in podrejeno vsaki spremembi razpoloženja ter je nadalje odvisno od pričujočih slučajnih dogodkov.

Str. 75- prvotna religija je nastala predvsem zaradi bojazni pred bodočimi dogodki; in dokaj razumljivo je, da se ljudje ukvarjajo z idejami o nevidnih in neznanih silah, saj so pod pritiskom vsakovrstne turobne zaskrbljenosti........ ko se polasti duha panika, živahna domišljija še poveča strah; ta še poglobi mrak...

Str. 85- da vsakemu zločinu sledita kes in skrivnostna groza, ki duhu ne da miru ter poišče zatočišče v verskih obredih in ceremonijah ter spravnih daritvah napadenim.

Str. 97 (napisal Fran Jerman)- praznoverje, vraž​​evernost je tisti iracionalni moment, ki se mu po Humovem mnenju vdaja predvsem neuko ljudstvo, vendar pred njim niso imuni niti največji duhovi. S tipično razsvetljensko mislijo jo tudi zaključil svojo obravnavo zgodovine naravne regije: "NEVEDNOST JE MATI POBOŽNOSTI."



View all my reviews