Review: Islam civilizacija budućnosti


Islam civilizacija budućnosti
Islam civilizacija budućnosti by Jusuf Al-Qaradawi

My rating: 2 of 5 stars





Str. 12- pored ovih materijalističkih divovskih ostvarenja, ipak, stvarnost potvrđuje da ova civilizacija (zapadna) svojim sledbenicima nije donijela očekivanu sreću niti smirenost. To je civilizacija pa slonovskim tijelom, a sa mišjim duhom.

Str. 24- to je sukob (u zapadnjačkoj civilizaciji) između čovjeka i njegove duše, čovjeka i prirode, između čovjeka i čovjeka i između čovjeka i boga.

Str. 36- to je ono što u velikoj mjeri nedostaje savremenoj civilizaciji, jer je to civilizacija naprava i oruđa, a ne civilizacija intencija i ciljeva; iza toga se krije tajna njene nesavršenosti i bolesti...

Str. 86- jedna od pojava nervoze i njenih posledica u savremenoj civilizaciji je i rasprostranjenost duševne depresije, koja čovjeka čini zatvorenikom samog sebe usred društva i čini mu život paklom i pored toga što mu je u rukama bogatstvo, a nadohvat ruke mu sva sredstva za uživanje i raskoš.

Str. 109- čovjek je proizveo mašinu i stroj da bi ih potčinio i upotrebio za svoju korist, a potom je, nakon izvesnog vremena, postao njihov rob.



View all my reviews