Review: Slovenska tranzicija


Slovenska tranzicija
Slovenska tranzicija by Rado Pezdir

My rating: 4 of 5 stars

Stran 35- torej strategija izogibanja politiki big banga zaradi povzročitve visokih navideznih socialnih stroškov ni bila nič drugega kot slaba strategija nosilcev ekonomske politike, ki so namesto prestrukturiranja raje izbrali politiko odlaganja problemov v PRIHODNOST!!

Str. 49- povedano drugače, obstaja velika verjetnost, da gradualizem v transformaciji fiskalnega sistema odseva težnje nosilcev ekonomske politike, ki je ustvarila tak fiskalni sistem, da je bil naklonjen samo državnim, ne pa tudi novonastajajočim zasebnim podjetjem.

Str.  84/85- osebe, ki so s svojim kultom vodje v zadnjih dvestotih letih zaznamovale način, na katerega vidijo Slovenci družbeno realnost in se ji podrejajo brez dvomov. Za vseh dvesto let je značilen isti stavek, s katerim se opravičujejo stranpoti omenjenih voditeljev - naš vodja ni slab, pokvarjeni so tisti okoli njega. Če bi On to vedel, zagotovo teh stranpoti ne bi bilo.Str. 98- Mencinger (2000) denimo piše, de so ravno rdeči direktorji tisti, ki so najbolj zaslužni za uspešno izvedemo tranzicijo.... Zanimivo, da Mencinger ne pride do enakega zaključka v angleški različici istega članka (Transition : Success or failure? (2000)). Najmanj, kar lahko dodam k temu, je, da gre za akademsko nepoštenost.

Str.  104- zgoraj smo pokazali, da se je zamenjava institucionalnega okolja političnega in ekonomskega trga v Sloveniji ponesrečila - stare neformalne mreže so preživele in se pomešale z novimi, mehanizmi trzne demokracije pa so postali podrejeni interesom nejevoljenih interesnih skupin.
View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

POLITIKA NEMOŽNOSTI – Funkcija družbene blaginje