Preskoči na glavno vsebino

Review: Slovenska tranzicija


Slovenska tranzicija
Slovenska tranzicija by Rado Pezdir

My rating: 4 of 5 stars

Stran 35- torej strategija izogibanja politiki big banga zaradi povzročitve visokih navideznih socialnih stroškov ni bila nič drugega kot slaba strategija nosilcev ekonomske politike, ki so namesto prestrukturiranja raje izbrali politiko odlaganja problemov v PRIHODNOST!!

Str. 49- povedano drugače, obstaja velika verjetnost, da gradualizem v transformaciji fiskalnega sistema odseva težnje nosilcev ekonomske politike, ki je ustvarila tak fiskalni sistem, da je bil naklonjen samo državnim, ne pa tudi novonastajajočim zasebnim podjetjem.

Str.  84/85- osebe, ki so s svojim kultom vodje v zadnjih dvestotih letih zaznamovale način, na katerega vidijo Slovenci družbeno realnost in se ji podrejajo brez dvomov. Za vseh dvesto let je značilen isti stavek, s katerim se opravičujejo stranpoti omenjenih voditeljev - naš vodja ni slab, pokvarjeni so tisti okoli njega. Če bi On to vedel, zagotovo teh stranpoti ne bi bilo.Str. 98- Mencinger (2000) denimo piše, de so ravno rdeči direktorji tisti, ki so najbolj zaslužni za uspešno izvedemo tranzicijo.... Zanimivo, da Mencinger ne pride do enakega zaključka v angleški različici istega članka (Transition : Success or failure? (2000)). Najmanj, kar lahko dodam k temu, je, da gre za akademsko nepoštenost.

Str.  104- zgoraj smo pokazali, da se je zamenjava institucionalnega okolja političnega in ekonomskega trga v Sloveniji ponesrečila - stare neformalne mreže so preživele in se pomešale z novimi, mehanizmi trzne demokracije pa so postali podrejeni interesom nejevoljenih interesnih skupin.
View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…