Review: Does Capitalism Have a Future?


Does Capitalism Have a Future?
Does Capitalism Have a Future? by Immanuel Wallerstein

My rating: 4 of 5 stars





Str. 7- Michael Mann podpira socialdemokratično rešitev za probleme kapitalizma, a hkrati opozarja še na globje probleme, ki nastanejo zato, ker so viri multipli. Poleg kapitalizma to vključuje politiko, vojaško geopolitiko, ideologijo in mnoštvo svetovnih religij. ... Najhujša grožnja .. je ekološka kriza... Ta utegne preiti v bitko za vodo in hrano ter se končati z onesnaženjem in množičnimi migracijami, s katerimi se bo tečaja možnost totalitarizmov in celo jedrskih vojn.

str. 9- med rešitvami, kako sredi ekstremnega konflikta spet vzpostaviti družbeni red, se utegne prebuditi fašizem, a tudi možnost za dosti širšo demokracijo.

str. 13- stare sanje se lahko uresničijo, čeprav nas to utegne prisiliti v nove težke odločitve. Vendar pa je optimizem nujen zgodovinski pojem za mobilizacijo čustvenih energij v svetu, ki ima na izbiro strukturno divergentne možnosti. Preboji postanejo mogoči, ko mišljenje in razpravljanje o alternativah dobita zadosti podpore in javne pozornosti.

Str. 62- ohranjati tehnološko zaostalost, da bi varovali zaposlenost, bi bilo verjetno nespodbudno in politično nevzdržno...

Str. 154- fašizem in komunizem sta bili radikalni eskalaciji, ki po ju sprostile kataklizmične izkušnje prve svetovne vojne pri dveh rivalskih političnih tokovih 19. stoletja - pri nacionalizmu in socializmu. Obe sta se divje bojevali drug z drugim za množice v prebujajočih se nizkih razredih, ki so simpatizirali z obema..... obe gibanji sta svojim privržencem ponujali veliko več SAMOSPOŠTOVANJA, MOČI in obetov za strmo plezanje po lestvah partije, državne birokracije in vojske. Obe gibanji sta pretrgali s tabuji starih aristokratskih režimov in PORIVALI naprej tiste, ki sta jih opredelili kot navadne ljudi.

Stran 168- z državno pomočjo so ohranili pri življenju tudi nekatera industrijska podjetja, zdaleč največ subvencij pa je bilo namenjenih financam, tam pa so šle neposredno v kapital, POVSEM MIMO KANALOV, v katerih SE USTVARJAJO DELOVNA MESTA ali daje pomoč lastnikom domov pred zaplembo.

Stran 170- konstrukcija zgodbe o finančni križu izrazito nacionalnih kategorijah pa seveda krepi še drugo stran nacionalistične ideologije, vključno z naraščajočo ksenofobijo in še zlasti islamofobijo.

Stran 191- čeprav se kapitalizem verjetno ne bo zlomil kar čez en teden, pa verjetno tudi ne bo večno trajal. Nič kaj moder nisi, če si zamišljaš prihodnost samo kot linearno nadaljevanje sedanjosti

Stran 230- odločilni politični vektorji v prihajajočih desetletjih bodo morali biti naravnani tako, da bodo onemogočili militarizem in da bodo institucionalizirali demokratične človekove pravice po vsem svetu.



View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Rezervni deli za mikrovalovko

Alamut