Preskoči na glavno vsebino

Review: Od male Srbije do velike Jugoslavije


Od male Srbije do velike Jugoslavije
Od male Srbije do velike Jugoslavije by Bogdan Sajovic

My rating: 5 of 5 stars

​Str. 35- Potem ko so prišli podatki na dan, so nekdanji habsburški podložniki hitro uvideli, da je bil stari Franc Jožef precej skromnejši od novega monarha...pa še to Aleksandru ni bilo zadosti, saj si je vzel tudi svoj delež lumparij in mahinacij goljufivih državnih dobaviteljev.

Str. 58- bogati hrvaški in slovenski podjetniki so si v Beogradu kmalu "kupil" vplivnega zaščitnika, ki je posredoval na ustreznih mestih v smislu določenih olajšav, izpad teh dogodkov se je državna blagajna kompenzirala s še tršim davčnim režimom za navadne državljane.

Str. 60- Aleksander je bil torej skeptičen do poštenih častnikov nekdanje monarhije, ne pa do vohljačev, ki so bili še do včeraj zvesti cesarju, a so naglo obrnili plašč po vetru in začeli služiti tisti ideji, ki so jo še nedolgo nazaj preganjali kot veleizdajalsko ter so zdaj preganjali ideje, ki so jih svojčas tako zvesto branili. Sprejetje takšnih uradnikov v svojo službo pač tudi nekaj pove o značaju kralja Aleksandra.​​View all my reviews