Preskoči na glavno vsebino

Review: vzgoja za vrednote


vzgoja za vrednote
vzgoja za vrednote by Bogdan Žorž

My rating: 5 of 5 stars

Str. 18- potrebe se v človeku pojavijo, kadar se poruši neko notranje ravnovesje.

Str. 24- vrednote od nekdaj povezujemo z vero. Morda je prav s tem povezano tako razširjeno pisanje in govorjenje o 'krizi vrednot'.

Str. 27- ... Človekov um drvi naprej v neskončna prostranstva. Misli, razmišlja, postavlja si vprašanja. Na nekatera uspe dobiti odgovor - še več jih ostane brez pravega odgovora.

Str. 32- vzgoja pa je zapleten proces, ki ga sooblikujejo zavestni, načrtni vpliv staršev, učenja, nezavedni procesi, ki jim je otrok pasivno ali aktivno priča, v katere je vključen (od prenosa vzorcev, do travmatskih izkušenj), vplivi vrstniškega okolja, vpliva učiteljev in vzgojiteljev, vplivi širšega okolja (od vplivov medijev, do vplivov, ki jih imajo živi stiki o okoljem).

Str. 44- s spopadi za moč oblast - oblast pa vedno pomeni kontrolo nad zakoni, pravili, torej svobodo.

Str. 48- brez odrekanja ni svobode.

Str. 82- pa vendar - resnična in prava dobrota bogati tudi dobrotnika samega!

Str. 84- za vzgojo dobrote je zelo pomembno otroka naučiti sprejemanja (ne jemanja!) od drugih - z veseljem in hvaležnostjo! Drugi del vzgoje za dobroto pa je v dajanju.

Str. 90- mir, ki pa lahko dosežemo, je le mir, ki pomeni zdrav način soočanja s konflikti.

Str. 139- za bogate so lahko veljaki ljudje, ki so pripadali nekemu družbenemu sloju, ne glede na to, koliko materialnih dobrim so imeli v resnici. Posebej te to veljajo za plemstvo, za pripadnike 'višjih slojev' - bogati so bili ne zaradi količine, obsega materialnih dobrim, ampak zato, ker jih je okolje imelo za bogate. ... navidezno bogastvo.

Str. 161- posameznik lahko uresničuje svoje politične ambicije v okvirih političnih stank, v okviru različnih gibanj in združenj 'civilne iniciative', kot danes rečemo, ali celo kot neorganiziran, nepovezan posameznik.

Str. 210- ni vere brez dvoma - in zato vzgoja za vero kot vrednoto pomeni tud, da musl dopuščamo dvome. .... Šele če sprejemem dejstvo, da se lahko tudi motim - bom v resnici zmogl sprejeti tudi drugače misleče.

Str. 216- otrok se najbolje uči razumevanja in odpuščanja ob soočanju s starševskimi napakami, morda drobnimi krivicami, ki mu jih povzročajo in spoznanjem, da ga straši tudi ob teh krivicah še vedno imajo dovolj radi. Ko se nauči odpuščati svojim staršem, se nauči odpuščati, drugim in sebi!


~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.comView all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…