Preskoči na glavno vsebino

Review: The Honest Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone--Especially Ourselves


The Honest Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone--Especially Ourselves
The Honest Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone--Especially Ourselves by Dan Ariely

My rating: 5 of 5 stars

The Honest Truth About
Dishonesty: How We Lie
to Everyone - Especially
Ourselves

"One percent of people will
always be honest and never
steal," the locksmith said.
"Another one percent will
always be dishonest and
always try to pick your lock and steal your television. And the
rest will be honest as long as
the conditions are right - but if
they are tempted enough,
they'll be dishonest too. Locks
won't protect you from the thieves, who can get in your
house if they really want to.
They will only protect you from
the mostly honest people who
might be tempted to try your
door if it had no lock".

Lahko bi citiral še mnogo tega, vendar ker je bila audioknjiga, je zelo zanimiva. Več citatov si lahko ogledate na internetu. Kaj pa je zanimivo?

Danes, 27.12.2013, na 24ur, so v poročilih, ki jih skoraj nikoli ne gledam, poročali, kako je med drugimi tudi turški premier vpleten v korupcijski škandal. In kaj je izjavil?

To ni korupcijski škandal, ampak ZAROTA proti njemu in njegovi vladi. Čeprav so osumljeni vsi člani njegove vlade oz. skoraj vsi. Celo njegovi sinovi in sinovi članov ministrov so vpleteni.

Kaj je storil? Odpustil cca. 50 policistov in ducat ministrov ter uvedel ukrepe, kjer bodo v bodoče težje odkrivali korupcije. To je vsakemu bedaku jasno, samo turški javnosti ne. Čeprav protestirajo, je večina tiho. Vsaj zaenkrat.

Kaj ima to veze s to knjigo? Če bi jo vsi prebrali, bi vsaj razumeli, da je zelo težko biti pošten. In da s časom, nihče ni imun. NIHČE!

Pred kratkim sem bil na bralnem srečanju civilne iniciative z Jesenic, kjer smo govorili, kaj je aktivni državljan. Kako se lahko angažiramo itd.? Vendar je tema nanesla na korupcijo, kjer je povezovalec lepo povedal, da je zelo težko biti "čist". Ker je preveč skušnjav. Resnično!

Ali se splača pečati s politiko, ko je toliko korupcije in zlorab. Sploh v gradbenem sektorju. Mislim, da je gradbeništvo že od časa Rimljanov, glavni vir korupcije in finančnih zlorab.

Sedaj je samo vprašanje, ali se splača "riniti" v politiko in priti do korita ter poteptati svoja moralna in etična načela? Bomo videli, kaj bo čas prinesel in kako bom reagiral, ko bom tam. Prav zanima me, kako bom reagiral? Sodeč po knjigi, smo vsi krvavi pod kožo in enostavno vsi podkupljivi. Vprašanje je samo za koliko denarja se kdo proda in nič drugega.
~~~
Prisrčen pozdrav

mag. Danijel Brestovac | 040185969 | www.danijel-brestovac.weebly.com
View all my reviews

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prebral: Lestev in sirček

Košuta, Miroslav. Lestev in sirček. Ljubljana:mladinska knjiga. 2001.
ISBN 86-11157-63-x.Str. 3 - Lestev in sirček
Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna-sirček
se tam gori ji smehlja. 
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo -
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo. 
Na sinovo vprašanje, 'KA PA?' (tu je mislil, zakaj ni prišel na luno?), sem mu odgovoril, da se ni potrudil dovolj. Ko bo starejši, bi mu lahko odgovoril nekako tako (to sem prepisal od kolegice s foruma) 'KDOR HOČE NEKAJ DOSEČI, VSELEJ NAJDE NAČIN, KDOR NOČE NIČESAR NAREDITI, NAJDE VSELEJ OPRAVIČILO!'

Na spodnjem video posnetku, je gospod našel način. Kako? Skrivnost? Ali pa ni, saj nam je vsem dano istih 24 ur na razpolago, kaj ne?!Alamut

Knjiga Vladimirja Bartola - Alamut, sem prebral na mah. Mislim, da je mi potrebno interpretirati, saj so spodnji citati dovolj zgovorni sami zase.


Str. 165 - 'izkušnjo si odlično prestal, mladi prijatelj. Prerokujem ti, da boš postal nekoč še veliki in mogočni dai. Dozorel si, da ti razkrijem pravi izmailski nauk. Prej pa se mi moraš zaobljubiti, da ga ne boš nikomur zaupal, dokler ne boš posvečen.'....'nauk o Aliji in Mohamedu je samo slepilo za množice vernikov, ki jim je ime Prerokovega zeta sveto in ki sovražijo Bagdad. Kdor pa more razumeti, temu povemo, kot je ustanovil že kalif Al Hakim, da je koran proizvod zmešanih možganov. Resnice ne moremo spoznati. Zatorej ne verujemn v nič in smemo vse storiti.'
-
Str. 170/71
'Toda Kristus in Mohamed sta vendarle hotela množicam dobro?' - 'Da,' je odvrnil. 'Hotela sta jim dobro, toda spoznala sta tudi vso njihovo brezupno bedo. Usmiljenje ju je nagnilo, da sta jim pričarala bajko o raku, ki ga bodo prejeli…

Rezervni deli za mikrovalovko

Zlomili smo plastično zapiralo mikrovalovne pečice (to naj bi bil tudi uradni naziv). Kaj zdaj? Hm, prvo sem pogooglal, kje lahko kupim to zapiralo. Dobil sem dve spletni strani. Ena je od podjetja Jurcokd d.o.o., Črna vas 318, 1000 Ljubljana, ki jo najdete na spletnem naslovu http://jurcokd.com/proizvajalec/rezervni-deli-whirlpool in druga je od Whirlpool, ki jo najdete na spletnem naslovu http://www.whirlpool.si/podpora/rezervni-deli.
Stvar oz. rezervni del zgleda takoNo, poklical sem prvo podjetje, ki mi je povedalo ceno 17€ + poštnina. Se pravi, če pomisliš, da je nova mikrovalovka (navadna) cca. 50€, se mi je cena zdela previsoka.
Pokličem drugo podjetje, ki mi sporoči, da je cena 6,01€. KAJ?? Preverim še enkrat in jim povem, kaj potrebujem ter kako zgleda, pa mi odvrnejo, da glede na številko modela, so naški originalni del, ki stane 6,01€.
Seveda sem kupil pri drugem. Povem jim za prvo podjetje, oni so se samo nasmejali.
Spoštovano podjetje JURCOKD D.O.O., ČRNA VAS 318, 1000 LJUBL…