Pohlepna in požrešna današnja ekonomija


Paretovo načelo[1]
 – blaginja skupine posameznikov se pri prehodu iz stanja X v stanje Y poveča, če gre vsem posameznikom v stanju Y bolje ali da gre vsaj enemu bolje in nikomur slabše.


Paretov načelo?? Prosim????


Ali je to sploh mogoče v današnjem svetu ekonomije, poslovanja in odnosov?

Glede  dejstvo, da sem zadnjič zasledil na televiziji, da koprski podjetnik živi na drugem naslovu in ima drugo podjetje, a s prvim je dolžan delavcem, me prešine, kdo je tukaj pridobil in kdo ne?

A smo res tako egoistična, požrešna in škodoželjna bitja? A nihče od teh podjetnikov ni bral Paretovega načela? Škoda, ker bi drugače dojeli kje leži načelo in za kaj je vredno delati in grebsti denar. Je pa bral Paretov optimum[2].

Moj bog, a tega podjetnika ne boli srce za lačnimi njegovimi sonarodnjaki iz bivših republik, ki so pod pretvezo, MI SMO NAŠI I SVOJI, prišli s trebuhom za kruhom.

Zakaj se obremenjujem? Dobro vprašanje, vendar sem bil na njihovem mestu. Ko mi je sosed Marjan Droždan s.p. (takrat še ni bil podjetnik pokvarjenega srca, ampak od takrat pa je postal), prišel na moj dom in pred sedanjim botrom Mikijem in sestro Danijelo obljubim precej, če grem v Italijo pleskati. Obljubil je cca. 15€ na uro, prenočišče v hotelu v Italiji in seveda hrano (za katero mi je dal 300€, ampak samo za 3 dni, ostali smo pa 10 ali 14 dni).

Kaj se je zgodilo? Nič! Mi smo delali, podjetnik in njegovi prijatelji pa nas niso plačali. Zakaj? Hm, ne vem! Vem samo to, da so sedaj bolj reveži kot jaz. Pa naj jim bo srečno!

Kaj bi na to rekel Pareto? Nekaj spodobnejšega kot to:

Paretov optimum[3] – je stanje, ko ni moč izboljšati položaja kateregakoli posameznika, ne da bi poslabšali položaj vsaj enega posameznika.

Moj bivši sosed, vsi drugi podjetniki in še mnogi drugi obvadajo to. Ali je čas, da tudi sam začnem uveljavljati isti optimum?


Viri:
  1. http://tradepedia.tradeville.rs/wikirs/Paretov_optimum,
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle,
  3. http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=pareto&source=web&cd=6&ved=0CFsQFjAF&url=http%3A%2F%2Fbaza.svarog.org%2Fsociologija%2Fsocioloske_teorije%2Fpareto.php&ei=tmX3TveyNs6q-AaZmaioAQ&usg=AFQjCNH-0EWXomdswrvtNLG1Ro2UmMDkZQ&sig2=zBhWAY17R3todS4gqqhb_Q,
  4. http://www.student-info.net/sis-mapa/skupina_doc/ef/knjiznica_datoteke/885275_javne_finance_3_u_izpit_175.doc,
  5. http://www.scribd.com/doc/63302520/21/Slika-11-Paretovo-ravnote%C5%BEje,
  6. http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=paretov%20optimum%20ekonmska%20fakulteta&source=web&cd=5&ved=0CEAQFjAE&url=http%3A%2F%2Fshrani.si%2Ff%2Fn%2FiK%2F1e7pNe5S%2F1%2Fekonomikablaginjenov.pptx&ei=EaP5TszhDoOa-waEw7m4AQ&usg=AFQjCNHGmuTvVuByg8N77LOnc9Hs32B6rA&sig2=tj9RybWtzjDygo6NGLNBSw.



[1] Več o tem si lahko preberete na spletnem naslvu http://digs.by/uJdkqz.
[2] Več o tem si lahko preberet na spletnem naslovu http://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle.
[3] Več o tem si lahko preberete na spletnem naslovu http://tradepedia.tradeville.rs/wikirs/Paretov_optimum.