Strah, kriza in preživetje


#novaproga #kadri #slovenskeželeznice, dr. Zdravko Lavrič. Članek z naslovom 'Negotovost, stiske in obvladovanje strahov' - http://www.slo-zeleznice.si/uploads/pictures/gallery/file/NovaProga_NovDec-2011.pdf.

Stran 8/9:

Strah je eno izmed temeljnih čustev, ki nam skozi evolucijo pomagalo preživeti in nas obvarovati pred nevarnostjo.

Če poznamo vzroke naših strahov, potem strahove lažje obvladujemo.

Bolj ko se ukvarjamo s temi mislimi, ki v nas sprožijo tudi telesne reakcije, bolj 'hranimo' in ohranjujemo čustvo strahu, ki nas lahko čedalje globlje razžira in obvladuje.
Še več, strah ne razžira samo nas, temveč tega prenašamo tudi na naše bližnje...Zato je pomembno, da se ozavestimo o tem, da vse tisto, na kar smo osredotočeni, pomembno vpliva na nas, na naše misli in posledično tudi na naše vedenje in naša dejanja. Če damo čustvu strahu prosto pot, se v naših mislih razrašča in nas sčasoma obvladuje. Zato je smiselno, da ne negujemo strahov, pač pa, da izkoristimo pozitivno stran čustva strahu.

Pomembno in učinkovito sredstvo zmanjšanja strahu je komunikacija. . . Tako se lahko čustveno razbremenimo in najdemo notranjo ravnovesje.

Človek po mnogih razočaranjih ne verjame nikomur več. Tako sem srečal pred dnevi sodelavko, ki mi je zaupala, da nikomur zdaj ne verjame. Vsi smo polni sladkih besed, na koncu pa se pokaže, da so ji vsi lagali.

Lahko si prizadevamo za pridobivanje novega znanja, za poštenost in osebno čast, za večje samospoštovanje in za človeško dostojanstvo. To so vrednote, ki jih nobena kriza ne more izgubiti.

Če človek v prizadevanju za čim boljši materialni položaj in ugodje pozabi na to, kar resnično ima in se v tem ne zna uživati življenja, se v njegovem življenju odpira prostor različnim strahovom. ŽIVLJENJE SPOLZI SKOZI ČAS IN KAR NAENKRAT SE LAHKO ZAVE, DA JE POZABIL ŽIVETI, OB TEM PA JE BIL VES ČAS OBDAN Z RAZLIČNIMI STRAHOVI.
Odličen članek. Seveda ne smemo pozabiti, da ekonomska kriza in  negotovost povezana z njo, prinaša odtujenost, sebičnost in egoizem.

Zavedati se moramo, da takšne oblike uživanja življenja prinaša vedenje ljudi, ki v normalnih okoliščinah bi jih bilo sram, da so to počeli.

Najbolj priljubljen fraza pri nam je, kdo je za to kriv? Da smo ali bomo postali človek človeku volk, so krivi vodje, ki so bili pred nami. Kdo so ti? To bo čas pokazal ali se jim bomo klanjali ali jih bomo zaničevali.