Prebral: Oko oblasti


Oko oblasti
Oko oblasti by Tomaž Janežič

My rating: 4 of 5 stars



Oko oblasti


str. 15- ".... Jaz vam verjamem, in zaradi krivice, ki se vam je zgodila, in zaradi javnosti, ki ima pravico do resnice, hočem, da pride resnica končno na dan." "Resnica? Čigava? Ne veste, v kaj se spuščate. Za javnost ne skrbite: oblast ji servira resnico, ki jo zmore, resnico, ki je proizvod te oblasti. Še to v zmernih količinah, preveč bi ji pokvarilo želodec. ..."

str. 16- "Razumete, ali pa se delate, da ne veste?! Svet se vrti so glasbi oblasti in mediji prenašajo ta koncert. ..."

str. 117- Demokracija je tista beseda, ki jo imajo vsi državni ideologi venomer na jeziku, kot imajo religije boga. Pridobila je status magičnega uroka, ki je povezan s tematikami enakih možnosti, prosperitete, humanizma, človekovih pravic, progresije itd. Kdor podvomi v demokracijo, je avtomatično pristaš tiranije. Toda sistem, ki ne priznava ničesar onkraj sebe, in razveljavlja vse možne alternative, je v osnovi totalitaren.

Str. 118- biooblast skrbi za produkcijo življenja v populaciji, vendar ta biooblast proizvaja tudi orožje za množično uničevanje, v njej je še vedno navzoč paradoks, ki se razjasni prek rasizma, utemeljenega na evolucionizmu v najširšem smislu. Ta se opravičuje z zaščito lastne vrste (glej Foucault, 2007).



View all my reviews