Ponovno prebral: Planiranje in kontrola


Dr. Danijel Pučko. Knjiga PLANIRANJE IN KONTROLA. Ljubljan 2006.









Str. 134 - Tisti, ki bodo usmerjali kontrolo v prvi vrsti v iskanje odgovornih za negativne odmike in v izvajanje kaznovanja za nedoseganje planov, ne bodo deležni velikih uspehov. To sicer ne pomeni, da v posameznih primerih, ko podrejeni kljub že večkratnim opozorilom noče menjati svojega načina dela in obnašanja in zaradi tega še kar naprej prihaja do negativnih odmikov v poslovanju, je potrebno uporabiti v procesu tudi takšne sankcije. Toda to ne sme biti prevladujoča črta izvajanja kontrole v podjetju.

Pri izvajanju kontrole se moramo zavedati načela, da naj kontrola in bi omejevala osebne svobode in pobude zaposlenih bolj, kot je to nujno potrebno. Če je preveč omejujoča, potem zgubimo tiste prispevke posameznika, ki jih lahko da bodisi zaradi informacij, s katerimi samo on razpolaga, bodisi zaradi njegove potencialne ustvarjalnosti pri razreševanju poslovnih problemov.

Naravno je, da se posamezniki izmikajo kontroli iz vrste razogov. Dobro se je zavedati najpomembnejših med njimi:

·         Vsaka kontrola zaostruje odgovornost, odkriva napake, ogroža položaj in zmanjšuje samostojnosti posameznika, katerega delo kontroliramo. Vsega tega si posameznik ne želi in se se poskuša zato kontroli izmikati.
·         Kontrola spreminja strukturo znanja in moči v združbi. Z uvedbo računalniško podrtih informacijskih in kontrolonih sistemov je določen del zaposlenih izgubil svojo vlogo v sistemu kontorle in možnosti vplivati nanjo. Če torej že nimaš možn osti vplivati na kontrolo, potem se ji poskušaš vsaj izmakniti.
·         Kontrola sproža tudi tekmovanje med skupinami, timi, oddelki in drugimi enotami v združbi, kar lahko ruši vzpostavljena prijateljstva in druge zaželene socialne vezi v delovnem okolju. Da bi se izognili tem učinkom, se poskušajo zaposleni izogibati kontroli.

Glede na vse napisano se vsiljuje vprašanje, kakšna naj bo torej prava mera kontrole v združbi. Jasno je, da preveč kontrole škodi, ravno tako pa tudi premlo, če hočemo dosegati  višjo poslovno uspešnost podjetja ali združbe. ............ . Po drugi strani je jasno, da neka stopnja kontrole v podjetju oz. združbah nujna.