Ambicije in/ali družina


#novaproga #kadri #marijapaladin #slovenskoželeznice, mag. Marija Paladin. Članek 'Do družine prijazno podjetje - izzivi usklajevanja poklicnega in družinskega življenja' - http://www.slo-zeleznice.si/uploads/pictures/gallery/file/NovaProga_NovDec-2011.pdf.

stran 10/11:


Različna področja človekovega delovanja postavljajo pred posameznika visoka pričakovanja. Pričakuje se, da je delavec pri delu uspešen in učinkovit, v družini pa, da je dober starš in partner. Usklajevanje poklicnega življenja in družinskega življenja starševskih, partnerskih in službenih obveznosti je izziv, s katerim se mnogi soočajo vsak dan.

Odnosi v družbi so še vedno urejeni na način, ki moškim omogoča, da ob družini ohranjajo in razvijejo svoje poklicne ambicije, medtem ko imajo ženske za to nanj možnosti, kljub formalnim enakim možnostim. Zahteva po uskladitvi poklicnega dela in materinstva je za večino žensk v evropskih industrijskih družbah še vedno velik izziv. Ovire med drugim so patriarhalni vzorci v družbi, premajhna veljava ženskega dela v gospodinjstvu, dvojna obremenjenost žensk, premajhna pomoč soproga in očeta pri gospodinjskih delih in vzgoji otrok, premalo možnosti za širše udejstvovanje v javnem življenju in ovire na delovnem mestu.

Družba visoko ceni čas, pričakuje predanost, produktivnost in učinkovitost. Merilo za čas, ki ga posameznik nameni določenemu opravilu, obveznosti ali nalogi.

Varno in kakovostno delovno okolje je tudi eden od pogojev za odločitev za rojstvo otroka, zato si številna podjetja prizadevajo prispevati svoj delež k ustvarjanju ugodnih okoliščin zl iskanje ravnovesja med družino in službo...

Posledice neuspešnega usklajevanja in obvladovanja poklicnih in družinskih obveznosti so stres in simptomi, ki ga spremljajo, manjša učinkovitost in uspešnost na delu in doma.

Velikokrat izpostavljen rešilni koncept je tako imenovani time management oz. upravljanje časa, ki predvideva postavljanje prioritet, samodisciplino, omejitev števila nalog in ciljev, rangiranje ciljev glede na pomembnost in dosegljivost ter revizijo doseganja predvidenih ciljev in nalog.


Ja, se strinjam, da kdor ni poskusil, ne ve kaj je to time management[1] [2]. Po lastnih izkušnjah je mnogo več kot usklajevanje. Zahteva veliko podporo od doma, saj v nasprotne primeru pogoriš. Velikokrat sem mislil, da zmorem. In zmorem. Vendar takrat nisem imel družine, ki od tebe zahteva 100%, a sam sem že pokuril zunaj družine 90%.

Kako to vse uskladiti? Moraš biti nadčlovek ali superman. Dokler drugi ležijo, uživajo in se valjajo v brezdelju, sem sam razpet na več front. Vendar, zato bom pa užival kasneje, ko bodo drugi kje že?

Spoštovana kolegica, najlepša hvala za ta članek, saj je prispel k meni ob ravno pravem času, saj sem se že spraševal, ali bom zmogel. BOM in zato večna hvala.


[1] Več o tem si lahko preberete na spletnem naslovu http://en.wikipedia.org/wiki/Time_management.
[2] Za boljšo predstavo si oglejte posnetek na youtubu http://www.youtube.com/watch?v=oTugjssqOT0.