Knjiga "Afera Theimer"


V sevniški knjižnici, ko sem bil na obisku med 19.12-21.12, je žena našla knjigo 'Afera Theimer' avtorja Damirja Globočnika. Knjiga je bila za odpis, zato sva jo začela listati in sva spoznala, da je to precej zanimiva knjiga.

Seveda, ko smo jo prinesli domov, sem res našel čas, da spoznam, da to ni vohunski roman, ampak resnična zgodba ga. Theimer, ki se je pečala s takratno slovensko politiko in njeno vladajočo stranko SLS.

No, ker sem komaj na začetku, vam citiram odstavek, ki me je pustil brez besed. Pa ne zato, ker je to letnica 1884, ampak ker to drži še danes. Ali se pač motim?

Afer theimer

str. 9- "Biti ženska bila ni nikdar sreča," je leta 1884 v spisu o ženskem vprašanju zatrjevala pisateljica Pavlina Rajk (1854-1901). "Toda ne zato, ker bi ženska menda bila bedasta stvar, ampak ker njej je prisojeno najtežavnejše breme nositi. Že njen porod se spremlje s kislim obrazom; kedar se pa dečko rodi, tedaj je vsa hiša vesela. Jo deklica nekoliko odraste, vpraša se: Je-li lepa? Kdo se pa briga za fantovsko lepoto? - Pozneje, ko je deklica postala devojka, nastaja še le najvažnejše vprašanje: Ima-li kaj dote? In ako njej razven lepote manjka tudi dote, gorje njej! Bolje bi bilo, ko bi se Je tedaj Bog usmilil in jo vzel k sebi v višave, predno jo zadenejo duševne in gmotne nadloge, katere tako revico čakajo. .... Žensko imajo tedaj jako pičlo pravic, one uživajo malo zaupanja, njih osoda je z večine suženjska. In zakaj? - Samo vsled krivega predsodka, da so ženske duševno slabotne in razvite."